Oamenii vor fi anunţaţi cu o lună înainte de începerea lucrărilor. Dacă vor refuza să plece, autorităţile vor apela la instanţă.
"Despre lege se vorbeşte de foarte mult timă. Ea ar fi trebuit demult să fie operaţională. Pericolul public ar trebui să îi oblige pe proprietari să înţeleagă că nu se mai poate continua aşa. După parerea mea, o lege care să oblige proprietarii să accepte consolidarea şi să se mute din imobil pe timpul consolidării este binevenită. Este singura soluţie care poate da rezultate", a afirmat Nic Cartacai, preşedinte asociaţie de proprietari.
Cei care se vor muta vor achita costul întreţinerii noii locuinţe, nu şi chiria.
Problema este, însă, alta: locuinţele de necesitate sunt insuficiente. De exemplu, în Capitală sunt 128, dintre care 41 sunt deja ocupate. Multe dintre acestea sunt la periferia oraşului şi sunt insalubre.
Locatarii unor blocuri care au fost consolidate s-au plâns că au aşteptat chiar şi şase ani până să se poată întoarce în propriile locuinţe, deşi li se garantase că în şase luni se termină lucrările.
În cazul unui cutremur similar celui din 1977, pagubele totale la nivelul întregii ţări s-ar ridica la 6 miliarde de euro, potrivit unui studiu recent al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurări din România.
Doar 20% dintre cele opt milioane de locuinţe din ţara noastră sunt acoperite de asigurări obligatorii faţă de dezastre şi 14% au asigurări facultative.