Valoarea acestuia ar urma să fie stabilită de primării și ar putea ajunge chiar și la 900 de lei pe an.
În această direcție, Codul fiscal ar urma să fie modificat tocmai pentru că parcul auto din România este îmbătrânit și poluează excesiv.
În România există, în total, 8 milioane de mașini, iar 40% dintre ele sunt mai vechi de 17 ani, potrivit Ministerului Mediului.
De altfel, media de vârstă a unei mașini din România este cu cinci ani mai mare decât media europeană.
Autoritățile vor să vină în sprijinul românilor cu venituri reduse
Pe de altă parte, autoritățile își propun să îi ajute pe cei fără posibilități financiare să își schimbe mașinile vechi. Astfel, aceștia ar putea primi până la 3.000 de euro. Măsurile sunt discutate de Guvern pentru a descuraja importul de autoturisme la mâna a doua.
Potrivit ministrului Mediului, Tanczos Barna, parcul auto a îmbătrânit accelerat, după ce România a scos orice formă de descurajare a importurilor de autoturisme vechi. Acesta susţine că Uniunea Europeană este în pragul unei revoluţii auto, pe care românii nu o conştientizează.
Surse apropiate negocierilor din Coaliţie spun că una dintre variantele discutate prevede ca programul Rabla să fie suplimentat, iar fiecare primărie să ajute cu bani cetăţenii vulnerabili să-şi schimbe maşinile vechi şi poluante cu unele noi, mai puţin poluante.
Cei cu venituri mici ar putea primi până la 3.000 de euro. Prin programul Rabla primesc 1.500 de euro, dacă îşi cumpără o maşină pe motorină sau benzină.
Sumele de bani necesare ar putea veni chiar de la Uniunea Europeană, care își propune să instituie un fond european care să îi ajute pe cetățeni să nu mai polueze cu mașinile pe care le dețin.
Comisia Europeană și-a propus ca toate modelele vândute de dealerii auto din Uniune să fie electrice începânnd cu 2035. Până atunci, însă, România are obligația de a rezolva problema rablelor de pe străzi și de a reduce poluarea.