Scenariul fals pomenește posibilitatea ca virusurile să fie răspândite de liliecilor și păsărilor migratoare, potrivit Kyiv Independent.
Publicația pravda.com.ua, a promovat informația că dezvoltatorii de arme biologice ar spera să răspândească tulpina de gripă H5N1 „cu o rată a mortalității de 50%” și boala Newcastle, asemănătoare cu gripa aviară.
Ministerul rus al Apărării a distribuit hărți, texte și fotografii cu păsări, ba chiar a susținut că ar fi prins păsări infectate eliberate din așa-numita „Rezervație Herson”, fără a prezenta dovezi clare în acest sens.
Forțele armate ale Rusiei au susținut, tot fără dovezi, că au descoperit că Pentagonul a finanțat studii biologice în Ucraina pentru a realiza „răspândirea sub acoperire a agenților patogeni mortali”.
Aceste speculații vin în condițiile în care Rusia a încercat deja să reînvie o conspirație veche de ani de zile conform căreia există laboratoare militare americane în Ucraina care dezvoltă capacități de război biologic, potrivit Newsweek.