"Este de astăzi în dezbatere publică acel proiect de la care se pleacă — sunt doar idei lansate în dezbatere, este un proiect care are o oarecare vechime, aflat pe agenda Parlamentului, singurul care putea fi luat în discuție, cu bune și cu rele, un proiect ce va putea să rămână până la final în proporție de 90-80-70-60-50-40%, nu știu, nu mă antepronunț, tocmai ăsta este rolul dezbaterilor pe care le-am declanșat începând cu ziua de astăzi", a spus Cîmpeanu, luni, cu ocazia unei acțiuni a Partidului Conservator în parcul Herăstrău, cu ocazia Zilei Copilului, potrivit Agerpres.
Deși abia a fost pusă în dezbatere publică, Noua lege a Educaţiei a stârnit deja ample critici.
"Este o eroare. Deci nu-mi doresc o lege mai proastă, doresc o lege care să fie mai bună decât ceea ce e, în momentul de față", a spus președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor.
La clasa a opta, elevii ar urma să susţină pe lângă evaluările naţionale la limba română şi matematică, o probă orală la o limbă străină, o probă practică de utilizare a calculatorului şi un examen oral de evaluare a competenţelor civice şi sociale.
"Toate aceste idei sunt lansate în dezbatere. Așteptăm opinii de la asociațiile de părinți, de la consiliul elevilor, de la sindicate, de la toti cei implicați în sistem", a spus ministrul Educației și Cercetării, Sorin Cîmpeanu.
În plus, elevii ar putea fi obligaţi să susţină şi un examen de admitere la liceu, dacă vor fi mai mulţi candidaţi decât locurile disponibile. Fapt criticat însă de ministrul Educaţiei.
"Nu este normal să avem si evaluare nationala la clasa a opta, capacitate, si examen de admitere la liceu. O sa vedem care e varianta cea mai potrivita, asteptata de sistem", a precizat Sorin Cîmpeanu.
Proiectul de lege a fost trimis spre dezbatere de Ecaterina Andronescu, preşedinte al Comisiei de Învăţământ din Senat. Acesta a fost conceput în anul 2009, dar abia acum definitivat şi publicat. Ministrul Educaţiei estimează că, până la finalul acestui an, vor putea fi aduse toate modificările necesare proiectului, astfel încât noua lege să intre în vigoare din 2016.