În total, elevi din 100 de școli vor avea o masă caldă la școală, dacă proiectul va fi adoptat.
Potrivit Ordonanței, cât sunt prezenți la școală, preşcolarii şi elevii din cele 100 de unități de învățământ incluse în program, vor primi gratuit o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei de copil.
Proiectul de OUG prevede că „începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi până la sfârşitul anului 2020, în perioada desfăşurării activităţii didactice, preşcolarilor şi elevilor din 100 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi – pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 10 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”.
„În anul 2019 s-a constatat că programul a condus chiar la eradicarea fenomenului de abandon școlar, în unele unități de învățământ”, potrivit motivării MEC.
Programul se desfășoară pe an calendaristic, nu pe an școlar și va intra în vigoare imediat ce va fi adoptat proiectul MEC.
Bugetul pentru anul 2020 este estimat în proiectul de OUG la 66 milioane lei. Potrivit proiectului, bugetul prevăzut pentru al doilea semestru din anul școlar 2019-2020 este de 39 de milioane de lei, iar pentru primul semestru din următorul an școlar, 2020-2021, este de puțin peste 27 de milioane de lei. Bugetul alocat pentru cele 50 de școli era de aproape 46,7 milioane de lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului MEC.
CE ELEVI VOR AVEA PARTE DE „MASĂ CALDĂ”
Cele mai multe școli sau licee în care se va da o masă caldă elevilor sunt din județele Teleorman, Sibiu, Tulcea, Bistrița-Năsăud, Bacău, Mureș, Mehedinți, Ialomița, Giurgiu, Galați, Dolj, Buzău, Brașov, Botoșani, Covasna, Călărași, majoritatea în mediul rural.
Lista şcolilor și liceelor propuse şi sumele de bani alocate pe fiecare şcoală şi fiecare semestru din acest an şcolar le găsiți AICI.
Beneficiile programului „Masa caldă în școli”, văzute de Ministerul Educației
Înaintea aplicării programului în anul şcolar 2016 – 2017 s-a înregistrat o rată a abandonului şcolar de 6,1%, iar în urma derulării programului-pilot, aceasta a scăzut la 4,3%, astfel că la finele anului şcolar 2017 – 2018 a ajuns la 1,3%. În anul 2019 s-a constatat că programul a condus chiar la eradicarea fenomenului de abandon școlar, în unele unități de învățământ”, potrivit proiectului Ministerului Educației.
„În anul 2019 s-a constatat că programul a condus chiar la eradicarea fenomenului de abandon școlar, în unele unități de învățământ”, potrivit motivării MEC.
Alte îmbunătățiri aduse de program:
- creșterea siguranței elevilor prin eliminarea părăsirii incintei școlii de către elevi pentru procurarea de produse alimentare;
- diminuarea absenteismului și a întârzierilor la prima oră;
- formarea deprinderii la copii a unei alimentații sănatoase, prin îmbinarea principalelor grupe de alimente: cereale, carne, brânzeturi, legume și fructe, în defavoarea produselor alimentare de tip „junk food”;
- reducerea migrației elevilor din unităţile de învăţământ din mediul rural către unităţile de învăţământ din mediul urban;
- posibilitatea dezvoltării economice prin încurajarea operatorilor economici locali;
- consolidarea relației familie-școală prin implicarea părinților în educarea copiilor în privința unei alimentații sănătoase;
- apreciarea în mod favorabil a programului și exprimarea dorinței tuturor factorilor implicați direct și indirect în program de a continua și de a se extinde la nivel național.
„Programul masa caldă în şcoli” a fost înfiinţat în perioada Guvernului Cioloş, în 2016, program-pilot aplicat în 50 de şcoli. Din 2017, guvernarea PSD a continuat programul, dar nu l-a extins în mai multe școli, așa cum era prevăzut în proiectul-pilot.
Guvernele Grindeanu și Tudose au decis continuarea programului pilot tot în 50 de şcoli, după care a urmat o decizie similară şi a Guvernului Dăncilă.
Însă Cabinetul Dăncilă a adoptat şi publicat în Monitorul Oficial cu întârziere de un semestru normele de aplicare, iar administrația locală care trebuia să aplice programul nu a putut derula aplicarea lui. Astfel că, în 2019, în multe școli a lipsit masa caldă, pentru care autoritățile locale au primit bani de la buget.