Meseria de profesor trebuie să beneficieze "de mai multe stimulente economice şi mai ales intelectuale" pentru a asigura oferta de personal calificat, a declarat miercuri Andreas Schleicher, directorul pentru Educaţie şi Abilităţi al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) citat de EFE.
Schleicher a prezentat la Londra raportul TALIS 2018, "The Teaching and Learning International Survey", care cuprinde opiniile a 250.000 de profesori din 15.000 de şcoli de cursuri primare şi secundare din 48 de ţări, printre care Spania, Mexic, Chile, Columbia, Argentina şi Brazilia
Potrivit expertului OECD, "calitatea educaţiei nu poate depăşi calitatea cadrelor didactice", deci guvernele trebuie să garanteze profesorilor, nu doar să fie bine remuneraţi, ci şi "să aibă o pregătire continuă relevantă" şi să lucreze într-un mediu "cooperant şi stimulator" unde pot să inoveze. Şcolile "nu trebuie doar să răspândească cunoaştere, ci şi să o creeze", a declarat Andreas Schleicher într-o conferinţă la Londra.
Raportul, realizat din cinci în cinci ani şi care examinează nivelul educaţional al statelor analizate, avertizează că atragerea unor buni profesionişti "va fi esenţială pentru a asigura că tinerii primesc instrumentele necesare" pentru a performa în viaţa adultă. Pentru a oferi aceste instrumente, profesorii trebuie să fie pregătiţi în acord cu noile necesităţi din şcoli şi cu evoluţia societăţii, ceea ce înseamnă o mai bună pregătire privind noile tehnologii şi susţinerea cursurilor într-un context multicultural.
Potrivit TALIS, 56 % dintre cei chestionaţi au primit o pregătire în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicării (TIC) şi doar 35 % în privinţa cursurilor într-un mediu multicultural (35 %), semnalându-se totodată carenţe în domeniul educaţiei elevilor cu nevoi speciale.
Printre ţările cu cea mai deficitară pregătire TIC se află Suedia, unde doar 36 % dintre profesori primesc astfel de cunoştinţe, alături de Spania (38 %), în timp ce Mexic şi Chile sunt fruntaşe cu 77 %. Potrivit raportului, pregătirea în diversitate este fundamentală ca urmare a "recentelor fluxuri migratorii care au schimbat componenţa claselor".
Potrivit raportului, 17 % dintre profesorii chestionaţi au mărturisit că lucrează în şcoli unde cel puţin 10 % dintre elevi sunt copii de imigranţi. O treime dintre profesorii din ţările membre ale OCDE participante la TALIS au declarat că lucrează în şcoli unde cel puţin 1 % dintre elevi sunt refugiaţi.
Este şi motivul pentru care 80 % dintre profesorii care lucrează cu clase multiculturale consideră necesar să abordeze chestiuni globale şi să-i înveţe pe elevi să facă faţă discriminării etnice şi culturale.
Raportul notează, de asemenea, că vârsta medie a profesorilor din OECD este de 44 de ani şi că doar 78 % dintre ei predau efectiv, în timp ce restul se ocupă cu menţinerea ordinii sau cu realizarea de sarcini administrative.
Timpul dedicat predării este mai mic în şcolile cu elevi proveniţi din familii defavorizate, imigranţi sau cu nevoi speciale. În acest sens, Schleicher a făcut apel guvernelor să ofere stimulente profesorilor care vor să lucreze în centre educative cu probleme, la fel cum sunt recompensaţi "chirurgii care vor să facă operaţii complicate".