Sute de salariați din educație au protestat în fața prefecturii din Buzău. Oamenii cer Guvernului aplicarea corectă a legii salarizării și plata sporurilor pentru condițiile de muncă.
De-a lungul timpului, sindicatele au cerut majorarea salariilor cu 16%, însă s-a acordat doar o pătrime din acest procent. Mai mult, angajații susțin că nu au fost plătiți pentru orele suplimentare, iar protestele vor continua în întreaga țară.
Există mari nemulțumiri și din partea elevilor! În proiectul de buget, educația primește cei mai puțini bani, doar 2,1% din PIB, iar acum asociațiile de elevi cer demisia Ligiei Deca, ministrul Educației.
„Educația a primit cel mai mic procent din istoria recentă, 2,1%, în condițiile în care doamna ministru șsi-a construit cariera militând pentru 6 % din PIB pentru educație și spunând în nenumărate rânduri că educația este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională, însă se pare că își încalcă principiile”, a afirmat Ioana Stamatin, reprezentant Asociația Elevilor din Constanța.
Un semnal de alarmă vine și din partea studenților.
„Din păcate, ceea ce observăm și ceea ce am anticipat încă din iulie de când s-au lansat noile legi ale educației, este ca promisiunile care au fost atunci în lege: majorarea salariilor profesorilor, faptul că se aloca mai mulți bani pentru educatie, se vehiculase atunci 15% din bugetul general, sunt simple promisiuni”, a precizat Teodor Iancu, vicepreședintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.
În aceste condiții, studenții amenință cu proteste.