Aproape 250.000 de profesori din învăţământul preuniversitar au fost chemaţi la şcoală sâmbătă şi duminică. Au completat un formular prin care solicită acordarea a 150 de euro din fonduri europene. Ce nu ştiau e că acest document trebuia completat de faţă cu un specialist.
"Din punct de vedere tehnic, formularele astea se semneaza in fata unui expert implicat in activitatea de implementare a proiectului", a declarat pentru Realitatea TV un expert în fonduri europene, care a precizat că, în caz contrar, se comite o ilegalitate.
Niciun expert nu a fost prezent când s-au semnat documentele. O confirmă chiar directorul unei şcoli, care a ajutat dascălii să completeze formularele.
Asta ar însemna, spune Otilia Manta, specialist în utilizarea fondurilor UE, că procedura nu a fost respectată, iar forurile europene pot cere banii înapoi.
Guvernul: profesorii nu vor înapoia niciun ban
"Ministerul Fondurilor Europene dezminte informaţiile furnizate publicului de către Realitatea TV: cadrele didactice nu vor înapoia niciun ban din subvenţia de 150 de euro (aproximativ 700 de lei). Proiectul aprobat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane respectă toate regulile europene.
Conform procedurilor în vigoare, implementarea acestui proiect va fi asigurată de Ministerul Educaţiei Naţionale, în calitate de beneficiar al proiectului, iar verificarea implementării va fi efectuată de Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, după ce beneficiarul proiectului va solicita rambursarea cheltuielilor.
Ministerul Fondurilor Europene precizează că fondurile europene alocate României nu sunt folosite în scop electoral şi face un apel public să fie oprite dezinformările şi manipulările cu caracter electoral", a anunţat Ministerul Fondurilor Europene într-un comunicat.