”Guvernul României a aprobat ca Ministerul Finanţelor să reprezinte statul român în acest litigiu commercial şi în alte litigii. Din câte ştiu, s-a finalizat procedura de alegere de selecţie a companiei care să reprezinte statul român la Bruxelles, în acest proces, aşa că suntem pe drumul cel bun. Important este ca lucrurile astea să se întâmple cât mai rapid, având în vedere că în 20 de februarie este prima înfăţişare”, a declarat, joi, Alexandru Rafila.
El a precizat că Ministerul Sănătăţii este pregătit să ofere întreaga informare şi documentele care sunt necesare firmei de avocatură ca să reprezinte România.
”Este un sumă foarte mare sper să avem succes, este o dorinţă a mea. Eu nici în momentul de faţă nu cunosc toate detaliile legate de contract, Comisia Europeană cu firmele furnizoare, dar firma care reprezintă România va avea acces la acest document pentru că el constituie cu siguranţă un element important în baza procesuală pentru litigiu care se va judeca”, a subliniat Rafila.
Ministrul a mai precizat că el nu a dat niciun fel de comandă la Pfizer.
”Este vorba de un angajament contractual al României care a fost asumat în mai 2021. Comanda (..) ne-a permis să vindem o parte din doze, dacă nu făceam acest lucru, suma era mai mare decât 550 de milioane de euro”, a explicat Rafila.
Reamintim că Guvernul a împuternicit, pe 1 februarie, Ministerul Finanțelor pentru a contracta în regim de urgență un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență, pentru reprezentarea României în dosarul în care Pfizer - BioNTech solicită plata tuturor vaccinurile anti-Covid achiziționate de țara noastră ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în 2021.
Compania americană a dat România în judecată pentru a recupera mai bine de o jumătate de miliard de euro pentru cele 28 de milioane de doze comandate de țara nostră. „Este o sumă copleşitoare pentru oricine aude”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rafila, precizând că „nu există o prevedere bugetară pentru asta”. Rafila a subliniat, totodată, că fiecare stat avea și varianta să refuze achiziția.