"Manualul unic înseamnă toceală. Asta am trăit eu în adolescența mea, nu aș vrea copiii noștri să retrăiască același lucru. (...) Din testările internaționale a reieșit că elevii din România sunt de departe cei mai demotivați în ce privește învățătura. Nu ne comparăm cu nimeni din jur, nu ne comparăm cu bulgarii, nu ne comparăm cu ungurii, sârbii și așa mai departe. Nu mai suntem doar coada plutonului, suntem departe, departe de toți ceilalți. Ăsta este un motiv de îngrijorare. Ce face ministerul în această conjunctură? Găsește un țap ispășitor. De toate astea sunt de vină, evident, editorii, manualele și așa mai departe, noi cu învățământul suntem perfecți", a afirmat Papadima, la o dezbatere.
În opinia sa, revenirea la manualul unic și restricționarea materialelor auxiliare nu constituie rezolvări pentru problemele și așa "suficient de grave" cu care se confruntă învățământul românesc, deci nu se va produce o descreștere a abandonului școlar, o ridicare a performanțelor elevilor din România comparativ cu aceia din alte țări, ci dimpotrivă.
El nu crede că manualul unic este o rețetă pentru o nouă generație de olimpici.
"Noi ne lăudăm cu olimpici. Olimpici are orice națiune, oricât de săracă. (...) Dacă vă uitați la testările internaționale, veți vedea că și procentul elevilor performanți, deci aceia care se situează în, să zicem, primele 5% ca rezultate, e mai mic în România decât în alte țări și nu olimpicii sunt problema României. Problema României sunt miile de școli în care se face carte pe apucatelea și acest analfabetism funcțional cu rezultate dezastruoase. Analfabetism funcțional înseamnă că da știm să citim, dar nu înțelegem nimic, știm să scriem, dar nu putem să redactăm o cerere", a adăugat Liviu Papadima.