Potrivit Direcției pentru Situații de Urgenă (DSU), vizita a avut ca obiectiv principal asistarea la prima decolare a elicopterului Black Hawk de intervenţii în situaţii în urgenţă, respectiv primul test pe care îl execută un astfel de aparat de zbor gândit şi proiectat în scopul salvării de vieţi omeneşti, în situaţii complexe, relatează Agerpres.
Totodată, în cadrul vizitei au fost prezentate în detaliu caracteristicile tehnice, dar şi funcţiile deţinute de aceste aparate de zbor, care, odată intrate în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, vor contribui la creşterea calităţii de răspuns în situaţii de urgenţă şi oferirea unui serviciu de calitate, la standarde înalte, tuturor cetăţenilor, mai arată DSU.
Au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de stadiul de realizare a proiectului privind livrarea celor 6 aparate de zbor, care sunt în acest moment în curs de fabricaţie.
În cadrul întâlnirii au fost purtate discuţii pentru o eventuală semnare privind achiziţia unui alt elicopter (al şaptelea elicopter mediu-greu Black Hawk), care ar fi destinat mai multor tipuri de intervenţii pe specificul atribuţiilor Ministerului Afacerilor Interne.
Detaliile privind semnarea contractului subsecvent de achiziţie a celui de al şaptelea elicopter mediu-greu, tot prin fonduri europene nerambursabile, se vor discuta în perioada care urmează.
Potrivit DSU, având în vedere dotarea de ultimă generaţie a aparatelor de zbor, personalul structurilor IGAv a parcurs deja un stagiu de pregătire în Statele Unite ale Americii, fiind astfel finalizate cursurile teoretice şi instrucţia pe simulator. Totodată, pregătirea personalului va continua cu probele practice, în vederea familiarizării cu tehnica specifică.
"Reamintim faptul că, în cursul ultimului an, Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile aflate în coordonare - IGSU şi IGAv - au reuşit să încheie contracte ferme pentru livrare de echipamente şi tehnică de intervenţie în situaţii de urgenţă care depăşesc ca sumă 400 milioane euro, finanţate în proporţie de 85% din fondurile UE nerambursabile. Acest lucru certifică preocuparea continuă pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă o are în scopul creşterii şi consolidării calităţii sistemului naţional integrat de urgenţă", precizează sursa citată.
Reamintim că, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, prin Proiectul VIZIUNE 2020 din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare, a fost semnat un acord cadru în valoare de aproximativ 270 milioane de euro fără TVA, care asigură, în primă etapă, finanţarea a 6 elicoptere utilitare Black Hawk de nouă generaţie.