Pe 11 iulie se împlinesc 300 de ani de la primirea lui Cantemir, la propunerea lui Leibniz, în Academia Regală Prusacă de la Berlin, principele român fiind desemnat șef al Secțiunii de orientalistică a renumitului forum știintific european.
La dezvelirea bustului primului om de ştiinţă român recunoscut la cel mai înalt nivel la Berlin au participat Gunter Stock, președintele Academiei de Științe a Germaniei, Corina Adriana Dumitrescu, rector al Universităţii Creştine ”Dimitrie Cantemir”, reprezentanţi ai Asociației Europene ”Dimitrie Cantemir”, ai Asociaţiei ASTRA şi alţi oameni de cultură.
În paralel cu evenimentul comemorativ de la Berlin, Universitatea Creștină ”Dimitrie Cantemir” a organizat, la Bucureşti, Simpozionul științific omagial ”Dimitrie Cantemir – G.W: Leibniz și Academia din Berlin”. În aceeaşi zi, la Academia Forțelor Aeriene din Brașov s-a desfăşurat simpozionul ”300 de ani de la primirea lui Dimitrie Cantemir în Academia Regală Prusacă de Științe de la Berlin”.
Dimitrie Cantemir fost primul turcolog şi arabist din lume, precum şi primul traducător al Coranului. Ca savant enciclopedist, filosof, musician, diplomat și om politic, a construit un pod al cunoaşterii între Occident şi Orient. Drept urmare a numeroaselor sale lucrări științifice referitoare la istoria, cultura, limba și civilizația poporului român, precum și a lucrărilor care au valorificat civilizația orientală, în special pe cea turco-arabo-persană,
cunoscute în lumea științifică apuseană și în spațiul germanic, Cantemir era prețuit și se bucura de faima de savant orientalist de o vastă cultură intelectuală şi de autor al unor lucrări care prezentau un mare interes pentru oamenii de ştiinţă occidentali de atunci, devenind un De aceea, este întemeiatăafirmaţia potrivit căreia Dimitrie Cantemir este considerat a fi “cel mai erudit principe din ultima mie de ani”.