Copiii și părinții au fost invitați la deschiderea muzeului, fiind o ocazie să exploreze încăperile, să participe la atelierele programate, dar și la dezbateri.
„Mi s-a părut foarte interesantă ideea. De fapt, de mai mult timp voiam să vin aici, ca să mă interesez mai mult despre subiect pentru că este o chestie care s-a întâmplat aici unde trăiesc”, spune o tânără.
Muzeul, amplasat în cadrul Memorialului Închisorii Pitești, a fost apreciat și de fostul deținut politic Sergiu Rizescu, în vârstă de 91 de ani.
„Este o idee extraordinară. Este bine ca și copiii să cunoască trecutul bunicilor și părinților lor în timpul comunismului”, a precizat Sergiu Rizescu, președintele Asociației Foștilor Deținuti Politici din România.
În muzeu au fost organizate diferite jocuri și activități interactive care au legătură cu istoria comunismului.
„Muzeul Comunismului pentru Copii este adaptat pentru intelesul copiilor care face o incorsiune în comunismul din România pe intelesul lor prin jocuri, prin texte adaptate, desene, prin ateliere”, a explicat Maria Axinte organizator.
Proiectul Memorialului Închisoarea Piteşti a fost gândit încă din vara anului 2019. Acesta pune la dispoziție și un manual digital pentru a putea fi accesat de la distanță.