Se întărește misiunea sub comandament francez, lansată pe 28 februarie 2022, ca reacţie la războiul început de Rusia în Ucraina, la 24 februarie 2022. Primul convoi cu tehnică militară franceză constând în transportoare blindate, în vederea completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO, intră duminică seară în România, pe la vama Nădlac. Convoiul va ajunge la baza militară Cincu. Un al doilea convoi constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc urmează să intre în România în luna noiembrie.
Primele două convoaie de vehicule blindate de luptă de infanterie (VBCI) au pornit marţi de la baza militară din Mourmelon-le-Grand, estul Franţei, în direcţia României, în cadrul operaţiunii Aigle, menită să întărească apărarea flancului estic al NATO.
„Franţa îşi onorează angajamentele asumate în faţa NATO şi partenerilor noştri”, a declarat atunci generalul de divizie Francois Goguenheim, la conducerea Comandamentului forţelor terestre ale Europei continentale de la Lille.
La Cincu, armata franceză va supraveghea grupul tactic interarme (GTIA), înarmat de brigada a 7-a blindate cu baza la Lille, şi care ar urma să numere 1.000 de militari până în primul trimestru al lui 2023.
Primul convoi cu tehnică militară franceză constând în transportoare blindate, în vederea completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu, va intra duminică, 23 octombrie, în România, în jurul orei 21.00, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, județul Arad, anunță Ministerul Apărării.
Un al doilea convoi constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc urmează să intre în România în luna noiembrie.
***
Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.
BGFP contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic. Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre, potrivit Ministerului Apărării.