Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Pacientul primește tratament simptomatic și se află în izolare.
Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței, potrivit Ministerului Sănătății.
Până în prezent, au fost peste 1.000 de cazuri de variola maimuței raportate la Organizația Mondială a Sănătății în focarul actual, în afara țărilor din Africa unde se răspândește mai frecvent. Un prim focar a fost în Regatul Unit la începutul lunii mai, apoi s-a răspândit în cel puțin 30 de țări.
Simptomele includ febră, dureri de cap și o erupție cutanată care începe pe față și se extinde în restul corpului. Cazuri de infecție cu virusul variola maimuței au fost înregistrate recent, printre altele, în Germania, Elveția, Spania, Belgia, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Austria și Suedia.
Variola maimuțelor se răspândește prin contact strâns și a fost depistată pentru prima dată la maimuțe, apare mai ales în vestul și centrul Africii și se răspândește doar ocazional în alte zone.
Virusul varilei maimuțelor a fost descoperit la maimuțele de laborator în 1958, iar de atunci diferite specii de animale, inclusiv veverițe și șobolani, au fost identificate ca fiind sensibile la acesta. Țările din Africa s-au confruntat cu focare sporadice de variolă a maimuțelor de când virusul a fost descoperit pentru prima dată la oameni în 1970. În Nigeria, a existat un focar în curs din 2017.