Într-o epocă în care tehnologia avansează rapid, dronele au devenit din ce în ce mai accesibile, iar utilizarea lor în scopuri malefice nu mai este o noutate. Aceste aparate zburătoare pot reprezenta o adevărată amenințare pentru siguranța națională, iar legislația trebuie să răspundă pe măsură. Invitația adresată Ministerului Apărării Naționale de către Nicoleta Pauliuc vine ca o reacție la aceste provocări, demonstrând proactivitate în fața unor posibile crize.
Acțiunea Nicoletei Pauliuc devine cu atât ai importantă cu cât, în weekend, pentru prima dată de la începutul conflictului din Ucraina, locuitorii din Tulcea și Constanța au fost nevoiți să se refugieze în beciuri și adăposturi civile din cauza dronelor rusești care au intrat pe teritoriul României. Armata a ridicat de la sol două avioane F-16 pentru a supraveghea și a intercepta aceste drone.
Motivul pentru care Viktor Orban spune că și-ar dori mai mulți sportivi români de succes
De ce schimbarea legislației este crucială
Gheorghiță a susținut că trebuie dată o stare excepţională, stare de asediu sau stare de război pentru a putea face asta. „Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucţie pe care le avem în momentul de faţă”, a declarat şeful Statului Major al Apărării la Europa Liberă.
Concluzia șefului Statului Major al Armatei a fost că trebuie schimbată legislația pentru ca dronele de atac să poată fi doborâte.
Este România capabilă să doboare dronele rusești în cazul unui atac? Ce spun specialiștii militari