Cancerul de san este cea mai frecventa forma de cancer la femei si a doua cauza a deceselor provocate de tumorile maligne, dupa cancerul de plaman, in populatia feminina. Boala se declanseaza atunci cand unele celule din structura glandei mamare capata unele mutatii la nivel genetic si se inmultesc incontrolabil, formand o tumora.
Se estimeaza ca 1 din 8 femei va fi diagnosticata de-a lungul vietii cu aceasta boala. Insa cancerul de san nu este apanajul doar al femeilor, el fiind intalnit, rar, si la barbati. La nivel global, 1,7 milioane de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual si mai mult de 500 000 paciente decedeaza din aceasta cauza; numarul cazurilor la barbati reprezinta 1% din total.
Europa continua sa constituie unul dintre continentele cu cea mai crescuta incidenta a cancerului de san, practic la fiecare doua minute, o europeanca primeste acest diagnostic si la fiecare 6 minute o pacienta pierde lupta cu boala. Desi constituie o suferinta extrem de traumatizanta pentru femei, cancerul mamar poate fi prevenit si, daca este descoperit in stadii incipiente, se trateaza si se vindeca.
Alimente care întârzie îmbătrânirea. Sunt bogate în antioxidanți și te mențin tânăr și în formă (realitatea.net)
Factori de risc
Factorii de risc pot fi factori hormonali, de mediu, genetici si factori care tin de stilul de viata. Unele persoane care nu au niciun factor de risc, pot dezvolta boala, in timp ce alte persoane cu factori de risc evidenti nu fac niciodata cancer de san. Cel mai probabil, cancerul de san este cauzat de o interactiune complexa intre constitutia genetica si mediul inconjurator.
Factorii asociati cu un risc crescut de cancer de san sunt corelati in special cu cresterea expunerii la hormoni estrogeni:
- Sexul. Femeile au un risc mai mare decat barbatii de a dezvolta cancer de san ( 150:1)
- Varsta inaintata. Riscul de cancer de san creste odata cu varsta ( >50 ani, risc crescut)
- Istoricul personal de cancer de san. Daca ai avut cancer de san, ai un risc crescut de a dezvolta boala si la celalalt san (riscul creste cu 0,5% pe an).
- Istoric personal de hiperplazie atipica.
- Istoric familial de cancer de san. Daca mama, sora sau fiica a avut cancer de san, in special la o varsta frageda, riscul de a face boala este mai mare.
- Constelatia genetica. Anumite mutatii genetice care cresc riscul de cancer mamar pot fi transmise de la parinti la copii. Cele mai frecvente astfel de mutatii sunt genele BRCA1 si BRCA2, care pot creste foarte mult riscul de cancer de san, dar si alte tipuri de cancer, in special cancerul de ovar.
- Expunerea la radiatii in zona pieptului in copilarie sau in tinerete, creste riscul de a dezvolta cancer de san.
- Obezitatea
- Debutul menstruatiei inainte de 12 ani
- Debutul menopauzei la o varsta mai inaintata, dupa 55 de ani
- Nasterea primului copil la o varsta mai inaintata. Femeile care dau nastere primului copil dupa varsta de 30 de ani pot avea un risc crescut de cancer de san.
- Refuzul alaptarii naturale a bebelusului pana la varsta de 6 luni
- Lipsa graviditatii. Femeile care nu au fost niciodata gravide au un risc mai mare de cancer de san decat femeile care au avut una sau mai multe sarcini.
- Terapia de substitutie hormonala postmenopauza. Femeile care iau preparate de estrogen au un risc crescut de cancer mamar. Odata intrerupta terapia, scade si riscul.
- Consumul abuziv de alcool, dieta bogata in grasimi sau fumatul au fost asociati cu cresterea riscului de cancer de san.
Simptome ale cancerului de sân
Cel mai frecvent simptom al cancerului de san este aparitia unui nodul. O masa nedureroasa, solida, care are margini neregulate este mai probabil sa fie canceroasa, insa cazurile de cancer mamar pot fi si moi, nedureroase sau rotunjite. Din acest motiv, este important sa mergi la medicul ginecolog pentru un examen clinic al sanilor.
Alte simptome ale cancerului de san:
- Umflarea partiala sau a intregului san - chiar daca nu se simte niciun nodul distinct
- Schimbari in marimea, forma sau aspectul unui san
- Modificari ale pielii care acopera sanul (aspect de coaja de portocala, frecvent)
- Retractia mameloanelor
- Scurgeri mamelonare - altele decat laptele matern
- Prezenta unor zone de roseata, cruste, striatii sau ingrosare la nivelul mameloanelor sau pielii de pe san
- Durere la nivelul sanilor sau mameloanelor
- Prezenta unor ganglioni la nivel axilar