„Institutul de Sănătate Publică a luat deja primele măsuri. Au fost informate direcţiile de sănătate publică cu privire la acest virus. Cazuistica va fi transmisă şi către unităţile sanitare. S-au emis primele avertismente de călătorie. S-a luat legătura deja cu MAE", a declarat Oana Grigore, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a AVERTIZAT că noul coronavirus din China S-AR PUTEA RĂSPÂNDI la nivel mondial și a îndemnat spitalele din întreaga lume să se pregătească pentru acest scenariu. OMS a cerut autorităţilor thailandeze să fie în alertă odată cu apropierea Anului Nou chinez, care va fi celebrat pe 25 ianuarie, când mulţi turişti chinezi vizitează Thailanda.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a afirmat că experţi în sănătate publică susţin că pentru România există un risc scăzut de transmitere.
„Din ce spun experţii de sănătate publică pentru România există un risc scăzut de transmitere, deoarece nu există zboruri directe cu acea regiune din China, iar cele mai multe porţi de intrare sunt securizate de către celelalte ţări", a explicat Oana Grigore.
Un prim caz de pneumonie chineză, din aceeaşi familie cu sindromul respirator sever acut (SARS), a fost identificat în Thailanda, a anunţat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), adăugând că este vorba despre o pacientă care a călătorit în China.
Noul coronavirus identificat în Thailanda de la sfârșitul anului trecut este un virus înrudit cu SARS.
Agenţia ONU a oferit îndrumări spitalelor din întreaga lume cu privire la prevenirea şi controlul infecţiilor în cazul în care noul virus se răspândeşte. Nu există un tratament specific pentru noul virus, dar anti-virale sunt luate în considerare şi ar putea fi „re-propuse”, a spus Maria Van Kerkhove, şef activ al unităţii de boli emergente OMS.
Avertisment OMS: Coronavirusul din China se poate răspândi în toate spitalele din lume
Nu a fost stabilită nicio dovadă clară privind transmiterea de la om la om şi niciun membru al personalului sanitar nu a fost infectat cu acest virus, a subliniat OMS, care nu s-a arătat surprinsă de cazul semnalat în Thailanda.
„Posibilitatea identificării cazurilor în alte ţări nu era neaşteptată şi întăreşte motivul pentru care OMS solicită o supraveghere activă şi o pregătire continuă în alte ţări” a notat organizaţia.
„Secvenţierea genetică" a virusului pe care China a distribuit-o la data de 12 ianuarie „permite mai multor state să diagnosticheze rapid pacienţii", a subliniat OMS.
Totodată, OMS consideră că este ESENȚIAL ca investigaţiile să continue în China pentru a identifica sursa acestui focar şi a oricăror rezervoare animaliere sau gazde intermediare.
Coronavirusurile pot provoca infecţii, de la răceală comună la SARS.
Coronavirușii pot provoca febră, tuse dar și simptome mai grave cum ar fi insufieciența renală. A fost nu doar cazul SARS ci și cel al MERS.
Richard Brow, reprezentantul agenţiei OMS din Tailanda, a anunțat că oricine are febră şi tuse şi şi-a petrecut vacanţa în Wuhan ar trebui să fie consultat de un lucrător din sănătate.
SARS, MERS au condus la epidemii grave
Familia coronavirusurilor include un număr mare de virusuri care pot provoca cel mai adesea forme uşoare de boală la om, însă unele dintre ele, precum SARS, sau MERS (sindrom respirator din Orientul Mijlociu) au condus la epidemii grave.
SARS este cunoscut în cercurile medicale pentru mortalitatea extrem de ridicată, pentru transmisia facilă - pe calea aerului - şi pentru efectele devastatoare, pe termen lung, pe care le are asupra organismului inclusiv la cazurile care au putut fi salvate.
Sindromul Respirator Acut Sever a apărut pentru prima dată în China în 2002 când peste 8.000 de oameni au fost infectaţi şi 774 au murit în epidemia care a cuprins și alte 36 de ţări și a durat până în 2003. Acum, oamenii de știință au constatat că întreaga secvenţă a genomului noului virus arată „manifestarea tipică a unui coronavirus”.
Virusul MERS a lovit Orientul Mijlociu în 2012-2013. Mult mai sever față de SARS, a ucis 851 de oameni la nivel global.