„Am avut astăzi o primă întâlnire a grupului interministerial de lucru pe care l-am iniţiat pentru a strânge la aceeaşi masă toţi factorii decizionali care au un cuvânt de spus în politicile derulate de către Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse. La finalul discuţiilor constructive, am ajuns la mai multe concluzii ce se vor concretiza în curând.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse împreună cu Agenția Națională Antidrog și Ministerul Educației va finaliza aplicația de prevenție a consumului de droguri, iar cu sprijinul Colegiului Psihologilor vor fi organizate campanii de informare atât în rândul elevilor, cât și în rândul părinților.
Împreună cu Agenţia Naţională Antidrog şi Ministerul Educaţiei vom finaliza aplicaţia online de prevenţie a consumului de droguri. De asemenea, cu sprijinul Colegiului Psihologilor, vor fi organizate evenimente speciale de informare atât în rândul elevilor, cât şi în rândul părinţilor”, a anunțat ministrul Familiei, Natalia Intotero, la finalul întâlnirii grupului de lucru interministerial.
Anunțul ministrului Intotero vine și după apelul lui Marcel Ciolacu legat de consumul de droguri în școli. La finalul unei întâlniri de lucru cu ministrul Educației din luna iunie, premierul a cerut elaborarea unui program coerent în ceea ce priveşte combaterea consumului de droguri în şcoli. Iar după tragedia din 2 Mai, când un tânăr șofer drogat, Vlad Pascu, a ucis 2 studenți și a rănit alți 3 pe șoseaua ce face legătura cu Vama Veche. Marcel Ciolacu a anunțat marți, 29 august, că susține decizia ministrului de Interne de a introduce testele antidrog în școli.
Testarea antidrog va avea loc doar în cazul elevilor care manifestă vizibil un comportament caracteristic consumului de droguri, a anunțat ministrul de Interne.
Cătălin Predoiu a anunţat şi măsuri de prevenire a consumului de droguri în şcoli, subiect care va fi abordat în cadrul unui Plan Naţional de Acţiune pentru siguranţă şcolară, 2023-2024, plan care există.
Ministrul Natalia Intotero a mai anunțat că „în curând vom demara în toate judeţele ţării o campanie de informare a adolescenţilor instituţionalizaţi cu vârsta de 17 ani şi a mamelor minore, cu privire la drepturile pe care le au. Până anul 2025 se va extinde în toată ţara proiectul Venus, care presupune monitorizarea agresorilor cu brăţări electronice”.
De asemenea, ministrul Familiei a precizat că, în perioada 15 septembrie – 15 octombrie 2023, în fiecare judeţ din ţară, un număr de 100 de copii instituţionalizaţi sau care au trecut recent prin diverse tragedii vor beneficia de un week-end într-o tabără locală, în care vor avea parte de activităţi de sprijin.