Afacerile din comerţul cu amănuntul au scăzut în aprilie cu 20%, atât faţă de luna martie 2020, cât şi faţă de aprilie 2019. Reducerea a fost influențată de scăderea drastică a vânzărilor de carburanţi, cu peste 30%, şi a celor de produse nealimentare, cu peste 20%, arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Comerțul cu amănuntul a fost printre cele mai afectate sectoare după închiderea majorităţii magazinelor din centrele comerciale şi limitatea circulaţiei, impuse prin declararea stării de urgență în 16 martie din cauza epidemiei de coronavirus.
Astfel, în aprilie 2020, faţă de martie 2020, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul s-a redus cu 19,7%, serie brută, şi cu 22,3%, ajustat la zile lucrătoare şi de sezonalitate.
În aprilie 2020, față de martie 2020, cele mai mari scăderi au fost la carburanţi (-31,4%), produse nealimentare (-20,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-13,4%), potrivit datelor INS.
Faţă de aceeaşi lună din 2019, în aprilie 2020 cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut atât ca serie brută cu 19,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 18,5%.
În comparație cu anul trecut, cele mai drastice scăderi au fost la carburanţi (-38,4%), vânzările de produse nealimentare (-22,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-4,7%), generate de epidemia de coronavirus.
Totuși, în ansamblu, în primele patru luni ale anului, comerţul cu amănuntul a crescut faţă de perioada similară din 2019 cu aproximativ 1 -1,5%, pentru că au crescut vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun. În același timp, au scăzut însă vânzările de carburanţi în benzinării şi vânzările de produse nealimentare.
Astfel, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada ianuarie-aprilie 2020, comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2019, a înregistrat o creştere cu 1,5% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+9,4%), arată datele INS. Scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-8,1%) şi vânzările de produse nealimentare (-0,6%), potrivit INS.