”Este o discuţie foarte serioasă despre simboluri. Nu susţin şi nu voi promova niciodată o discuţie simplistă despre acest subiect. Este un subiect foarte sensibil. Cu toţii am văzut un val de emoţie în perioada trecută, în care Regele a fost adus în România. Eu cred că simbolul Casei Regale trebuie să existe în România. Trebuie continuate discuţiile în mod serios despre dacă şi ce ar trebui să primească, ca şi ajutor de la stat. Aici discuţiile sunt destul de controversate, argumentate şi contraargumentate, despre a beneficia de nişte spaţii unde să-şi desfăşoare activitatea, cât de mari sau cât de mici, dacă să beneficieze de susţinere a cheltuielilor din fondurile publice, da sau nu. Asta trebuie discutat separat şi fără patimă. Ideea de simbol e susţinută de mine şi de premier, că am tot discutat”, a declarat Liviu Dragnea.
Preşedintele PSD a fost întrebat ce se va întâmpla cu Palatul Elisabeta, în condiţiile îân care trebuie evacuat în luna februarie.
”Acolo este un activ al RAAPPS, care este în subordinea Guvernului. Va fi o decizie a Guvernului. Eu sunt convins că vor avea o discuţie RAPPS sau secretarul general al Guvernului sau Guvernul şi reprezentanţii Casei Regale şi vor găsi o soluţie. Despre lege, discutăm în Parlament”, a răspuns Dragnea.
Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, că Guvernul ar putea să acorde Casei Regale statut de utilitate publică, dar s-a exprimat încă o dată împotriva acordării altor beneficii urmaşilor Regelui Mihai I, menţionând că urmaşii celorlalţi şefi de stat nu au, potrivit legii, astfel de drepturi.
Ce spune proiectul
Proiectul legislativ a fost inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu și prevede acordarea unui statut juridic Casei Regale și statutul de utilitate publică. Astfel Casa Regală ar avea un conducător care ar fi asimilat onorific șefului de stat și are privilegiile de care se bucură un șef de stat.
De asemenea, Casa Regală urmează să aibă un buget de stat anual aprobat de Guvern, un buget care variază în funcție de proiectele pe care Casa Regală le dezvoltă pentru a promova România. Palatul Elisabeta ar rămâne în folosința Casei Regale pentru următorii 49 de ani.
Guvernul ar plăti și pentru staff-ul Casei Regale, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, aproximativ 20 de angajați permanenți.
Proiectul se află în dezbaterea Senatului. Opoziția spune că acest proiect ar face Casa Regală dependentă de Guvern și deci subordonată acestuia și vrea să depună amendamente, însă, pentru că puterea dorește să promoveze acest proiect, el ar putea deveni lege chiar de la sfârșitul anului.