Primul care va fi invitat luni este Dan Andronic, cel care a publicat dezvaluirile cu privire la o intalnire care ar fi avut loc la Gabriel Oprea acasa in noaptea alegerilor si la care ar fi participat si Laura Codruta Kovesi, George Maior sau Vasile Dincu, dezvaluiri care au dus la infiintarea acestei comisii.
Vor fi chemati si Mircea Geoana, cel care a pierdut alegerile in 2009, precum si Viorel Hrebenciuc si Dan Sova.
Programul audierilor pentru saptamana viitoare:
Luni de la 10.00 - 13.00 Dan Andronic si Presedinta AEP Ana-Maria Patru, plus vicepresedintii AEP de la acea vreme.
Marti, 15.00 - 19.00: Mircea Geoana, Dan Sova, Viorel Hrebenciuc
Miercuri 9.00 - 14.00: Ministrul de interne de la acea vreme Vasile Blaga, impreuna cu doi secretari de stat in MAI, generalul Marcel Opris de la STS Marcel Opris Intrebat daca nu este o problema pentru aceste audieri faptul ca majoritatea celor invitati sunt anchetati sau chiar condamnati penal, presedintele comisiei Mihai Fifor a declarat ca "nu cred ca are legatură cu activitatea comisiei." Ulterior, el a adaugat ca "nu este o comisie cu caracter vindicativ".
Preşedintele forului, Mihai Fifor, le-a cerut supleanţilor să părăsească sala de şedinţă.
„Eu înţeleg că membrii supleanţi pot rămâne la şedinţă şi nu au drept de vot. Şi în sensul ăsta erau invitaţi supleanţii”, a spus deputatul PNL Nicolae Neagu, în deschiderea lucrărilor.
„Eu zic că e bine să citim Hotărârea Parlamentului întâi şi veţi putea observa la artiolul 3 că lucrurile sunt foarte clar stabilite. În condiţiile în care unul dintre membrii comisiei parlamentare se află în imposibilitatea de a participa la lucrări, grupurile parlamentare vor desemna un înlocuitor dintre membrii supleanţi, care vor participa la şedinţă şi vor avea drept de vot. La şedinţă participă titularii, cei care sunt supleanţi vor participa şi vor vota numai în condiţiile în care nu există titulari”, a răspuns senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.
Deputatul PMP Robert Turcescu a spus, la rândul său,că, fiind vorba de o comisie de anchetă şi având în vedere că faptele se vor derula episodic, este potrivit ca membrii supleanţi să fie prezenţi pentru a şti de la o şedinţă la alta, în condiţiile în care titularul lipseşte, despre ce s-a discutat în şedinţele precedente, scrie Mediafax.
În discuţie a intervenit şi senatorul PNL Mihai Goţiu, care a arătat că hotărârea de înfiinţare a Comisiei nu interzice participarea membrilor suplenţi la şedinţă, el propunând vot pentru ca membrii supleanţi să participe la şedinţă. „Cred că ar fi bine să veniţi cu înlocuitorii dumneavostră şi la şedinţele de plen, având în vedere că fiecare listă de deputat are şi supleanţi. Dacă supleanţii trebuie să fie aici, să o extindem la plen, după ce va aproba plenul ca lângă domnul Goţiu să mai doarmă încă doi-trei, atunci o să aprobăm şi noi aici prezenţa”, i-a replicat deputatul PSD Eugen Nicolicea.
Prima şedinţă a comisiei de anchetă a Alegerilor prezidențiale din 2009 a început la ora 12.00, la Palatul Parlamentului, are pe ordinea de zi în special probleme organizatorice. Este posibil ca primul audiat în fața comisiei să fie tocmai jurnalistul Dan Andronic, cel care a declanșat întregul scandal.
La prima ședință a comisiei, cinci parlamentari au absentat, fiind înlocuiți de supleanți.
Parlamentarii au votat cu o săptămână în urmă, în plenul reunit, înființarea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, după ce comisiile juridice reunite ale Parlamentului au dat undă verde pentru această inițiativă, care dublează o anchetă a Parchetului general.
Cine face parte din comisia de anchetă:
Mihai Fifor (preşedintele comisiei), Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea din partea PSD, Steluţa Cătăniciu (ALDE) Cezar Preda, Vasile Varga şi Daniel Fenechiu din partea PNL, Mihai Goţiu şi Eduard Dircă din partea USR, Robert Turcescu (PMP) şi Antal Istvan (UDMR).
Consultantul politic Cozmin Gușă este de părere că dezvăluirile lui Dan Andronic din Evz sunt importante pentru că aduc cea mai importantă mărturie din tabăra lui Băsescu despre implicarea statului în alegerile din 2009 şi chestionează al doilea mandat al lui Băsescu „care a fost de fapt mandatul toxic".
Guşă consideră că primul mandat al lui Băsescu a fost unul în care anumite lucruri s-au legat - unii baroni au avut de suferit, SRI s-a întărit, DNA-ul şi-a intrat într-un anumit rol. Nu mai era nevoie de al doilea mandat al lui Băsescu. "Discuţia despre anul 2009 este foarte importantă pentru că atunci s-a rupt ceva în fila statului român, Băsescu trebuia să aibă numai un singur mandat", a punctat Guşă.
Cozmin Guşă confirmă faptul că articolul lui Andronic pune accentul pe anumite lucruri care s-au întâmplat în campania din 2009 și care nu au fost la locul lor.
„Cel mai important rol l-a avut statul. Statul român a fost de partea lui Băsescu care avusese un mandat deplorabil, care nu făcuse nimic din ceea ce promisese, dar statul, prin reprezentanții săi, a avut grijă să îi asigure diverse lucruri care i-au dat posibilitatea să obțină un al doilea mandat. Nu este vorba doar despre cei de la SRI", a declarat Cozmin Gușă, care a adaugat:"Traian Băsescu nu a condus România, ci a siluit România".
Cozmin Gușă, dezvăluiri despre fraudarea alegerilor din 2009
Parchetul General s-a autosesizat după dezvălurile lui Dan Andronic despre alegerile din 2009, și a deschis un dosar penal in rem pentru a cerceta ”suspiciuni legate de procesul electoral”. Faptele cercetate sunt abuz în serviciu şi falsificarea actelor electorale. Dan Andronic a declarat, în exclusivitate, la Realitatea TV, că în opinia sa, procurorii au ceva indicii dacă au decis să ancheteze alegerile.Pe de altă parte, Traian Băsescu a precizat, imediat după anunțul Parchetului, că el a cerut o anchetă încă din prima zi după dezvălurile lui Dan Andronic.
Parchetul General a anunţat deschiderea dosarului penal întrucât există ”suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”:
"În cursul zilei de astăzi, 24 aprilie 2017, la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic și conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege. În cauză se efectueză cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și de falsificare a documentelor și evidențelor electorale. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică", se arată în comunicatul Parchetului.
Dan Andronic, după ce Parchetul a deschis dosar penal pentru alegerile din 2009: "Spun ce ştiu"
Dan Andronic a scris că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.
“Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Preşedinte”. După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic.
Cum a început totul
Conducerea Parlamentului a decis înfiinţarea unei comisii de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, urmând să fie supusă votului plenului. Comisia urmează să fie condusă de Liviu Dragnea şi are ca obiectiv determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii sau persoane în posibila viciere a rezultatului scrutinului, precum şi stabilirea măsurilor care ar urma să fie dispuse inclusiv în vederea sesizării organelor competente pentru verificarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale.
Concluziile anchetei vor face obiectul unui raport final care va fi înaintat Birourilor Permanente reunite în termen de 60 de zile de la înfiinţarea comisiei. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, despre eventuala chemare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, la comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, că toţi cei chemaţi la Parlament pentru audieri trebuie să vină, dând în acest sens exemplul preşedintelui american Bill Clinton, care a fost audiat de Senatul SUA în timp de era şef al statului.
El a adăugat că Liviu Dragnea, deşi condamnat penal pentru fraude la referedumul din 2012, nu are niciun impediment legal să conducă o comisie parlamentară de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009.