Întrevederea bilaterală dintre cei doi președinți a avut loc în marja participării la segmentul de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
Președintele Klaus Iohannis i-a cerut omologului său ucrainean să găsească mai rapid soluții pentru minoritatea română din Ucraina, pentru a învăța în limba lor maternă, adică în limba română.
Iohannis „a evidențiat că este necesară remedierea corespunzătoare, prin găsirea de soluții clare, funcționale pentru problemele provocate de Legea Educației adoptată de Ucraina în septembrie 2017, care a afectat drepturile persoanelor aparținând minorității române în ceea ce privește asigurarea învățământului în limba maternă, astfel încât nivelul și calitatea învățământului în limba română să nu fie diminuate”, trnsmite Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.
Președintele Ucrainei a arătat că înțelege preocupările părții române și a transmis asigurări în direcția identificării unei soluții la problemele create de adoptarea Legii Educației, astfel încât drepturile persoanelor aparținând minorității române de a învăța în limba maternă să nu fie afectate, se mai spune în comunicat.
Ce doi președinți „au convenit că este necesar ca România și Ucraina să deruleze un dialog mai strâns pe teme de securitate regională” și au făcut „un schimb de opinii privind evoluțiile relative la soluționarea conflictului din estul Ucrainei, inclusiv întâlnirea la nivel înalt a formatului „Normandia”, care este în curs de pregătire”!, se mai spune în comunicatul de presă. În acest cadru, președintele României a salutat recentul schimb de prizonieri efectuat la 7 septembrie între Ucraina și Federația Rusă.
S-a discutat și despre securitatea energetică, fiind „reiterată opoziția celor două state față de proiectul Nord Stream 2”.
În final, Președintele Volodâmâr Zelenski a adresat Președintelui Klaus Iohannis invitația de a efectua o vizită în Ucraina.