El a precizat că această problemă nu poate fi rezolvată în prezent din cauza lipsei infrastructurii.
'Cea mai mare problemă din sector este decalajul de performanță al copiilor, decalajul de opțiune pentru copiii din mediul rural și cei din mediul urban, pentru cei care provin din familii mai educate și înstărite și cei care provin din familii mai puțin educate și mai puțin înstărite', a afirmat ministrul Pricopie.
Conform acestuia, existența problemei a fost confirmată de un studiu care a arătat că în România pot fi diferențe de până la un an și jumătate între copiii de clasa a IV-a, ministrul Sănătății mărturisindu-le, în context, celor prezenți, o experiență personală, datând din perioada în care, după ce a fost "fruntaș" la școala din satul natal, era să ajungă "codaș" la liceul din oraș.
'Am concurat timp de un an cu colegi care știau mai bine matematică, geografie și nu numai pentru a-mi recâștiga poziția. Alți copii din mediul rural nici măcar nu pot ajunge să concureze, iar aceste lucruri se pot rezolva prin introducerea obligativității intrării într-un sistem formal de educație de la vârsta de 5 ani. Apoi, vom micșora această vârstă treptat, până la 3 ani, pentru că acest decalaj se face simțit încă din primii ani de școală. Un copil de trei ani nu realizează că tatăl său este analfabet spre deosebire de tatăl colegului său care este profesor universitar', a afirmat ministrul Educației, Remus Pricopie.
El a precizat că această problemă nu poate fi rezolvată în momentul de față din cauza lipsei infrastructurii.
'Din acest motiv, premierul și vicepremierul au decis transferarea a 240 de milioane de euro de la Programul de Transporturi și Mediu pentru finalizarea a 1.400 de obiective începute și neterminate', a precizat ministrul Remus Pricopie.
În plus, pentru a facilita accesul tuturor copiilor la sistemul de învățământ, Guvernul a decis aplicarea unor politici integrate în sistemul educațional, astfel încât să poată fi realizată o analiză eficientă a modului în care statul acordă diferite forme de sprijin financiar familiilor defavorizate.
În timpul discuțiilor cu profesorii tulceni, ministrul Educației a subliniat importanța monitorizării transversale a elevilor din toate unitățile de învățământ din România din ciclul primar și gimnazial, susținând necesitatea testelor introduse în ultimii ani.
'Avem nevoie de aceste evaluări care nu sunt examene. În alte țări, testele se fac aproape o dată la două săptămâni, dar copiii nici măcar nu știu că sunt teste, iar examenele nu sunt evenimente publice. Nu cred că în acest moment trebuie să aplicăm modificări substanțiale ale examenelor. Nu pentru că ar fi perfecte, ci pentru că trebuie să vedem mai întâi ce nu funcționează', a precizat ministrul Remus Pricopie.
Acesta a amintit că, în luna decembrie a anului 2012, a convenit cu premierul Victor Ponta ca 'în sistemul educațional să fie liniște, predictibilitate și stabilitate' și a menționat că bugetul de 22 de miliarde de lei alocat sistemului educațional reprezintă 13% din cheltuielile totale ale Guvernului.