Potrivit datelor recente, cartofii s-au scumpit cu peste 6 %. Și ouăle și brânza costă mai mult cu cateva procente. În tot acest timp, inspectorii ANAF dau amenzi uriașe comercianților care aplică un adaos comercial mai mare decât cel prevăzut în lege.
Și datele Eurostat arată cât de gravă este situația noastră financiară. Romanii sunt campioni în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul din cheltuieli alocat pentru alimente.
Și românii, dar și datele statistice contrazic analizele autorităților care arată că măsura plafonării adaosului comercial are efecte, iar unele produse s-au ieftinit chiar și cu 50%. Spre exemplu, în septembrie față de august cartofii s-au scumpit cu 6 procente, legumele și conservele cu aproape 3%, iar laptele și brânzeturile costă și ele mai mult.
Municipiul Constanța rămâne fără apă potabilă - Care este motivul
Pe lista produselor cu adaos comercial plafonat sunt incluse legume si fructe, iar recent autoritatile au introdus si alimente care sunt folosite in perioada sarbatorilor de iarna. carnea tocata, smantana, drojdia sau bulionul de rosii sunt alimente care in teorie ar trebui sa fie mai ieftine, la raft preturile sunt la fel de mari ca si inainte.
La raft, un kilogram de carne tocată costă între 19 și 22 de lei pe kilogram.
Cele mai recente date Eurostat arată că românii alocă peste 25% din bugetul lor pentru mâncare și băuturi non-alcoolice. Datele INS arată că o gospodările cheltuie, în medie, peste 3.300 de lei pentru bunurile de consum. Din această sumă, aproape 1.200 de lei merg către alimente.
Delir în Germania: O pensionară a fost evacuată din casă pentru a-i caza pe refugiați