Numărul record de cazuri a determinat peste 80 de organizații, care reprezintă 80.000 de medici si un milion de asistente, să ceară măsuri mai stricte. Aceștia au avertizat că autoritățile riscă să piardă controlul asupra epidemiei. Luni, președintele a anunțat că va angaja încă 10.000 de cadre medicale. În același timp, acesta le-a atacat și le-a invitat să declanșeze o revoluție împotriva guvernului său.
”Chiar nu mă cunoașteți. Vreți o revoluție? Atunci spuneți așa. Mergeți înainte, încercați. Veți distruge totul. Îi vom ucide pe toți cei infectați cu Sars-Cov-2. Asta vreți? Ne putem întotdeauna încheia existanța astfel”, le-a trasmis președintele medicilor.
Solicitările acestora vizau întărirea luptei anti-Covid, nu o schimbare a președintelui sau a guvernului. De aceea, aluzia lui Duterte nu a fost justificată, subliniază Newsweek.
Fost primar populist al orașului Davao, actualul președinte filipinez a devenit controversat în urma războiului purtat împotriva drogurilor. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 8.000 de oameni au murit în acest război de când a preluat puterea. Estimările neoficiale indică însă un număr al morților de 27.000. Președintele, în vârstă de 75 de ani, a declarat că el însuși a consumat droguri și a ucis criminali suspecți când era primar.
Luna trecută, Duterte a fost criticat pentru răspândirea informațiilor false despre coronavirus și măsurile de protecție. Acesta a îndemnat cetățenii să își dezinfecteze măștile de protecție în benzină sau motorină, în condițiile în care le cerea să se protejeze și amenința, în caz contrar, cu pedepse aspre.
Flipine este a doua cea mai afectată țară de epidemie din Asia de Sud-Est, după Indonezia. Bilanțul din țară depășește 106.330 de cazuri de Covid-19 și 2.104 decese.