În prima vizită pe care o efectuează în Peninsula Coreea, Xi Jinping acordă prioritate Seulului - o premieră pentru un şef de stat chinez în ultimele două decenii -, ceea ce denotă, în opinia unor analişti, iritarea Beijingului faţă de regimul imprevizibil de la Phenian.
Într-o aparentă reacţie de nemulţumire faţă de această vizită, Coreea de Nord a procedat miercuri la tirul a două rachete cu rază scurtă de acţiune, de pe coasta de est. Nordul a efectuat în zilele precedente mai multe salve de tiruri de rachete către Marea Japoniei, condamnate atât de Tokyo, cât şi de Seul.
Însă Phenianul procedează inconsecvent, ca de obicei. Regimul stalinist a adoptat luni un ton mai conciliant, propunând Seulului ca ambele părţi să înceteze provocările verbale şi tirurile, o ofertă catalogată nesinceră de către capitalişti.
După ceremonia de primire, Xi Jinping urmează să fie primit de către preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye, cu care va discuta problema programului nuclear nord-coreean, potrivit serviciilor preşedintei.
Deşi China este principalul aliat al Coreei de Nord, Xi Jinping nu s-a întâlnit cu Kim Jong-un de când acesta a preluat puterea, în morţii tatălui său, Kim Jong-il, în decembrie 2011.
Iar relaţiile dintre Beijing şi Phenian s-au tensionat la sfârşitul lui 2012 şi începutul lui 2013, după efectuarea unor tiruri de rachete cu rază lungă de acţiune şi unui test nuclear de către regimul nord-coreean, în pofida avertismentelor puternicului său vecin.
În schimb, preşedinta sud-coreeană a fost primită cu mare pompă de către omologul ei, la Beijing, în urmă cu un an, la doar câteva luni după ce acesta a preluat funcţia de preşedinte.
O declaraţie comună este aşteptată după întâlnirea celor doi şefi de stat, însă, potrivit unor experţi, Beijingul ar urma să fie reticent în a-şi înăspri retorica faţă de regimul lui Kim Jong-un, bântuit de ideea unui colaps economic al ţării.
"Mai degrabă Xi (Jinping) va păstra probabil linia generală de încurajare a dezarmării nucleare a peninsulei, în loc să învinovăţească în mod direct Nordul", a apreciat Kim Joon-hyung, un profesor de la Handong Global University.
Decizia lui Xi Jinping de a efectua o vizită la Seul este motivată şi economic, Coreea de Sud fiind al patrulea cel mai important partener comercial al Chinei - al cincilea, dacă este luată în calcul şi relaţia Chinei cu Uniunea Europeană (UE).