BBC: „Cel mai mare protest de la căderea comunismului din 1989 pune presiune pe guvernul de stânga condus de prim-ministrul Sorin Grindeanu. Acesta susţine că nu va retrage ordonanţa care a cauzat nemulţumirea populaţiei, determinând-o să iasă în stradă. Cu toate acestea, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că o va contesta în justiţie.
Voci critice susţin că decretul va duce către un proces de retrogradare a măsurilor de combatere a corupţiei generalizate din România, de când această ţară a devenit membru U.E."
Scandările protestatarilor – „Demisia” sau „Hoţii, hoţii!” – s-au îndreptat în special către liderul PSD, dar şi către alţi membrii ai oficialilor şi magistraţilor.
Miercuri, lucrurile au degenerat în violenţe şi opt personae au fost rănite.
Washington Post: „Zeci de mii de protestatari s-au strâns în capitala României, Bucureşti, iar alte câteva zeci de mii, în alte 20 de oraşe ale ţării, cerând demisia guvernului după ce acesta a adoptat o ordonaţă de urgenţă diluată şi ambiguă, cu o zi înainte.
În ciuda numărului record de protestatari, prim-ministrul Sorin Grindeanu a declarat că guvernul nu o va abroga din cauza acestei crize politice."
„Valuri de proteste zguduie România”, susţine New York Times. Principalul „câine de pază” al sistemului de justiţie românesc, Consiliul Superior al Magistraturii, a combătut directiva, dar şi legea care stă la baza acesteia.
Până de curând, România (care a devenit membru U.E. alături de Bulgaria, în 2007) a făcut progrese în lupta anti-corupţie, dar noua ordonanţă riscă să tragă în jos toate procesele din ultimul timp. Noua lege riscă să creeze şi mai multe probleme la Bruxelles, care deja este îngreunat de criza din Grecia şi de decizia Marii Britanii de a se retrage din uniune."
The Guardian menţionează că Frans Timmermans, vice-preşedintele Comisiei Europene a îndemnat guvernul român să “reconsidere urgent“ decizia, avertizând că fondurile europene rezervate României pot fi puse sub risc.
În cele mai ample proteste de la căderea lui Nicolae Ceauşescu, până la 300.000 de oameni, dintre care 150.000 numai în Bucureşti, au suportat temperaturi sub zero grade pentru a protesta în stradă. S-au auzit scandări care îndemnau la arestarea politicienilor corupţi.
Guvernul susţine că ordonanţa şi încă un proiect de lege privind graţierile sunt necesare pentru a îmbunătăţi situaţia închisorilor suprapopulate şi pentru a aduce la zi Codul Penal.
Însă mulţi se tem că aceste măsuri nu sunt decât un pretext pentru a stopa lupta anticorupţie. Un exemplu în acest sens este situaţia fostului prim-ministru, Victor Ponta, care a fost pus sub acuzaţie înt-un caz de corupţie în 2015, constând în spălare de bani şi evaziune fiscală – acuze pe care acesta le neagă.
Procurorii români investighează în prezent 2.150 de dosare de presupus abuz de putere.