Astfel, publicația The Guardian titrează că ”Erdogan se agață de victorie”, explicând că aceasta este cea mai puternică transformare din istoria țării, de la fondarea Imperiului Otoman.
O altă reacție a venit din partea CNN. Într-un comentariu publicat pe site-ul televiziunii, Frida Ghits scrie că ”Democrația a murit în Turcia”, explicând că victoria lui Erdogan este datorată carismei sale. Turcia s-a divizionat în două părți, una pro modificărilor propuse de Erdogan, care a făcut o majoritate, și cea care este împotriva modificărilor constituționale care îi conferă lui Erdogan puteri sporite în cadrul statului turc, se mai arată în comentariu.
Totodată, Financial Times scrie că ”Erdogan și-a împlinit un vis vechi de un deceniu de a pune mâna pe putere”.
Într-o notă mai prăpăstioasă, publicația britanică Daily Mail, scrie că ”Aceasta este o catastrofă pentru Vest”, explicând că Erdogan se alătură, după victoria în referendum, de Vladimir Putin, președintele Rusiei.
Înalta Comisie Electorală a Turciei (YSK) a anunțat duminică seara victoria taberei "da" la referendumul pentru modificarea Constituției.
Rezultatele sunt neoficiale, a precizat președintele YSK, Sadi Guven, într-o conferință de presă la Ankara. Cifrele oficiale vor fi cunoscute doar peste 11-12 zile, a adăugat el.
Numărul de voturi pentru modificarea a 18 articole din Constituție, în sensul extinderii prerogativelor președintelui țării, era cu 1,25 milioane mai mare decât numărul de voturi împotrivă. În momentul anunțului, mai erau de numărat doar 600.000 de voturi, arată Agerpres.