Decesul său a fost anunţat de fiica lui, Cecile Pivot.
Rămas în memoria telespectatorilor datorită imaginilor în care apărea adeseori cu o carte într-o mână şi ţinându-şi ochelarii de vedere în cealaltă, Bernard Pivot a prezentat şi emisiunea „Bouillon de culture” şi a organizat începând din 1985 „Les Dicos d’or”, campionate de ortografie franceză, care au devenit foarte repede un eveniment internaţional.
Ales în Academia Goncourt în 2004, a devenit preşedintele acestei instituţii de mare prestigiu în 2014 şi s-a retras din activitate la sfârşitul anului 2019.
Prima ediţie a emisiunii sale emblematice, „Apostrophes”, a fost difuzată la televiziunea publică franceză pe 10 ianuarie 1975. Acel program, pe care Bernard Pivot îl prezenta în direct, era lider de audienţă în fiecare vineri seară. În emisiune se râdea mult, existau rivalităţi şi în domeniul glumelor, se bea alcool şi se fuma, unii dintre invitaţi se insultau, alţii se sărutau. Publicul adora această emisiune literară, iar vânzările de carte creşteau tot mai mult.
Giganţi ai literaturii s-au succedat în acest salon aparţinând unui nou gen, unde Bernard Pivot ştia să creeze o atmosferă de intimitate şi unde reunea adeseori duouri improbabile de invitaţi.
Scriitorul şi disidentul regimului sovietic Aleksandr Soljeniţîn a apărat în această emisiune celebrul său volum „Arhipelagul Gulag” şi memoriile sale. Marguerite Duras i-a mărturisit lui Bernard Pivot, tot în acest program TV: „Bem alcool pentru că Dumnezeu nu există”.
Umoristul Francois Cavanna a încercat să „îl reducă la tăcere” pe scriitorul american Charles Bukowski, complet beat, cu o frază devenită faimoasă – „Bukowski, o să-ţi trag un pumn în gură!” – înainte ca Pivot să intervină: „Shut up!” („Taci din gură!”).
Carl Sagan, Roland Barthes, Vladimir Nabokov, Pierre Bourdieu, Umberto Eco, J. M. G. Le Clézio, Patrick Modiano, Claude Lévi-Strauss şi preşedintele Francois Mitterand s-au numărat printre invitaţi. În 1987, Bernard Pivot l-a intervievat clandestin pe Lech Walesa în Polonia. Poznaş şi cititor avid, îi supunea pe invitaţi la „Chestionarul lui Pivot”, inspirat din cel al lui Marcel Proust.
Emisiunea „Apostrophes” a durat 15 ani, din 1975 până în 1990, şi era urmărită de milioane de telespectatori. Iar unele fragmente ale sale se bucură în continuare de un succes enorm pe internet.