"Felicitări și vă mulțumesc mult de tot în numele meu și al Guvernului pentru faptul că ați ales să vă petreceți vacanța de vară, efectiv ajutându-ne pe noi să înțelegem că este și o altă abordare asupra problemelor cu care ne confruntăm zilnic. Numai așa putem ieși din paradigma în care am stat în ultimii 27 de ani. Făcând același lucru și așteptându-ne la rezultate diferite nu merge. (...) Am găsit și azi pe scaun două proiecte făcute de doi dintre dumneavoastră. Și vreau să vă mulțumesc pentru acest lucru și vreau să vă asigur că proiectele vor fi implementate. Și pe cei doi colegi i-aș ruga sau le-aș face o ofertă de angajare la Guvern, să le și implementeze. (...) Trebuie să facem altceva și dumneavoastră ne-ați ajutat nu numai prin aceste două proiecte concrete, ci și prin întrebările pe care le-ați pus, am aflat de la colegi că ați fost foarte curioși, punând întrebări și dând foarte multe soluții. (...) Am rugat toți colegii ca atunci când soluțiile dumneavoastră vor fi implementate să vă comunice personal că ceea ce ați spus dumneavoastră deja funcționează", a declarat Mihai Tudose, vineri, la Palatul Victoria, în cuvântul său adresat tinerilor care au participat la ediția a V-a programului de Internship guvernamental, ediția 2017.
Legea internshipului, aprobată
Premierul a menționat în context și faptul că proiectul Legii Internshipului a fost aprobat în ultima ședință de Guvern.
"Alaltăieri, miercuri, am trecut prin Guvern Legea Internshipului, un cadru mai consistent al acestei activități. Am speranța că întâlnirea de la anul va fi într-o sală mult mai mare, undeva unde să încapă 300-500 de tineri colegi. Și, de asemenea, lângă promoția de anul viitor aș fi onorat să fiți cât mai mulți dintre dumneavoastră", a spus Tudose.
Tinerii de cel puțin 16 ani vor putea lucra pentru firme sau entități publice în baza unor contracte de internship (din engleză, stagiu de practică), potrivit unui proiect de lege care a fost votat azi în ședința de Guvern.
Internii vor avea la dreptul la o indemnizație lunară de cel puțin jumătate din valoarea salariului minim brut, iar perioada maximă în care vor putea fi interni la aceeași persoană juridică va fi de șase luni.
Tinerii în vârstă de cel puțin 16 ani vor putea să lucreze pe perioade de cel mult șase luni în cadrul unor programe de internship plătite, la firme sau la autorități/ instituții publice, potrivit Proiectului de lege privind internshipul , votat azi în ședința de Guvern, dar actul mai are nevoie și de aprobarea în Parlament ca să se aplice.
Venituri de până la 1450 de lei pentru tineri
Proiectul va introduce astfel în domeniul raporturilor de muncă contractul de internship, prin intermediul căruia o persoană fizică (intern) se pregătește profesional și lucrează la o firmă sau la instituție/ autoritate publică (organizație gazdă), în schimbul unei indemnizații lunare de internship de cel puțin 725 de lei (adică 50% din salariul minim brut, a căruia valoare e de 1.450 de lei anul acesta).
Actul definește programul de internship ca "activitatea desfășurată de intern în cadrul unei organizații gazdă care are ca scop aprofundarea cunoștințelor teoretice și îmbunătățirea aptitudinilor practice sau dobândirea de noi abilități". Scopul acestui act normativ, așa cum se arată în nota de fundamentare, este să le ușureze tinerilor intrarea pe piața muncii. În programul de internship, aceștia ar dobândi nu doar cunoștințe teoretice și practice, experiență profesională, dar ar fi inclusiv plătiți pentru asta. Spre deosebire de stagiile obișnuite de practică, care de cele mai multe ori nu se desfășoară pe hârtie, internshipul ar presupune un angajament serios atât din partea internului, cât și din partea organizației gazdă.
Ce trebuie să faci în perioada de internship
În perioada de internship, tânărul intern va trebui să-și îndeplinească îndatoririle scrise în contract, putând să lucreze maximum șase ore pe zi la respectivul angajator, dar nefiind permisă efectuarea de ore suplimentare. Acesta își va desfășura activitatea sub observația unui îndrumător, care va fi unul dintre angajații special desemnați ai firmei sau instituției respective.
"Pe parcursul unui an calendaristic, în funcție de numărul de salariați, organizația gazdă poate încheia în mod simultan contracte de internship pentru un număr de interni care nu poate fi mai mare de 5% din numărul total al acestora", scrie în proiect
Perioada în care se face internshipul va fi considerată vechime în muncă (și, după caz, în specialitate).