"Îi omagiem azi pe toți deținuții politici anticomuniști, care au făcut posibil ca noi, românii, să trăim astăzi într-o țară democratică, eliberată de teroarea deceniilor în care dictatura comunistă strivea destinul României, al unui întreg popor.
Sunt oameni pentru care dorința de a apăra libertatea și demnitatea societății în care trăiau a însemnat mai mult decât propria suferință. O mare parte din viața lor au fost vânați, ei și familiile lor, de temuta mașinărie represivă a regimului totalitar, iar mulți au murit sau au fost uciși în temnițele comuniste, departe de familii, uitați sau stigmatizați de societatea acelor vremuri", a scris Florin Cîțu.
Șeful Guvernului a făcut o trimitere la actuala situație.
"Am încredere în puterea noastră, cetățeni și autorități deopotrivă, de a veghea împotriva oricărui derapaj antidemocratic și de a nu ne lăsa influențați de mesaje populiste și conspiraționiste care încearcă să manipuleze situații dificile, cum este actuala criză sanitară și să ne deturneze din drumul pe care ni l-am ales."
La 9 martie este marcată, în fiecare an, Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989.
În Articolul 2 al legii se menţionează că parlamentul, preşedintele României, guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale organizează manifestări prilejuite de comemorarea zilei.
Conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in România, au existat 44 de penitenciare principale şi 72 de lagăre de muncă forţată destinate deţinuţilor politici în care au pătimit peste 3 milioane de români dintre care 800.000 de oameni au murit.
Potrivit datelor din 2019, mai puţin de 1.000 de foşti deţinuţi politic erau încă în viață.