Anul trecut, Comisia Europeană a dat startul proiectul Extreme Light Infrastructure (ELI), scopul său fiind de a deveni un consorțiu de cercetare denumit European Research Infrastructure Consortium (ERIC). România a negociat ani buni cu Uniunea Europeană pentru finanțare, țara noastră fiind deținătoarea celui mai important pilon al programului de cercetare: laserul de la Măgurele și sistemul de fascicul gamma.
Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, anunța cu mult optimism că România va face parte din consorțiul care va administra această infrastructură de cercetare.„Urmează să fie un vot în comitetul Consorțiului și sper la un vot pozitiv. A fost un dosar blocat 2 ani de zile, acum am lucrat în echipă cu Președinția României, Guvernul și dl Sorin Costreie, consilier de stat în Guvernul României a avut o intervenție foarte bună în comitetul consorțiului care ne duce un pas înainte în acest proiect. De asemenea, colegii din minister, consiliul consultativ pentru cercetare-dezvoltare, condus de domnul academician Zamfir, a dat un aviz pozitiv și, de asemenea, consiliul de administrație al Institutului de Fizică Horia Hulubei“, spunea ministrul Cercetării.
În luna mai 2020, Cehia și Ungaria au aplicat și ele pentru acest program în calitate de parteneri ai României, iar pe 5 mai 2021, un an mai târziu, România primește uluitoarea veste că UE a aprobat formarea noului ELI-ERIC fără laserul de la Măgurele.
România a fost lăsată pe dinafară chiar la solicitarea partenerilor unguri și cehi, anunță presa națională.
Secretarul de stat însărcinat cu Cercetarea Dragoș Ciuparu a declarat anul trecut pentru Edupedu.ro că este surprins de faptul că „ELI Delivery Consortium nu a contactat partea română pentru discuții în vederea constituirii ERIC”, dând astfel semnale clare că reprezentanții noștri nu reușesc să creeze o punte de comunicare. Tot Ciuparu mai spunea că „Aparent, Guvernul României nu a răspuns la solicitările Comisiei și așa am intrat sub radar.”
Întrebat dacă există un conflict între România și celelalte două state din proiectul paneuropean de cercetare, Ciuparu a infirmat „În niciun caz nu este vorba de un conflict între România, Cehia si Ungaria, în zona științifică. Din punct de vedere al laserului, ELI-NP este funcțional, este în faza derulării experimentelor de comisionare, care vor fi finalizate în iulie. (...) Propunerea de constituire a unui ERIC cu doar 2 din cei 3 piloni contravine deciziei Comisiei Europene de aprobare a infrastructurilor de cercetare din cele 3 state(…)”, potrivit Edupedu.
Se pare că problemele în acest proiect mamut au izbucnit și pe partea de management. Românii s-au contrat cu Comisia Europeană pornind de la „independența științifică”, spune secretarul de stat Dragoș Ciuparu.