Un colectiv de opt medici, coordonat de dr. Paul Sîrbu, medic primar ortoped, a reuşit să repună pe picioare un bărbat de 45 de ani care, din cauza complicaţiilor de la nivelul articulaţiilor, nu se mai putea deplasa. Pentru intervenţia chirurgicală realizată, artroplastie totală de şold, ortopedul ieşean a colaborat cu profesorul german Wilhelm Friedl de la Clinica de Ortopedie, Traumatologie şi Chirurgia mâinii din cadrul Spitalului din Aschaffenburg.
„Este o operaţie în premieră pentru că pacientul are hibe mari privind coagularea. El este diagnosticat cu hemofilie în formă severă, deci orice intervenţie mică fără a fi asigurat cu factor de coagulare duce la sângerări vitale. În plus, o astfel de operaţie este grea şi pentru un pacient normal“, a explicat dr. Paul Sîrbu.
Potrivit specialistului, operaţia a fost pregătită de o echipă de medici - formată din hematolog, anestezist, ortopezi şi kinetoterapeut - timp de trei luni, scrie Ziarul de Iaşi.
„Sigur că în momentul în care nu ai mai făcut aşa ceva te gândeşti şi trebuie să programezi o eventuală ripostă în cazul unei complicaţii. Culmea este că nu s-a întâmplat nimic, pacientul a evoluat mai bine decât un pacient normal şi recuperarea este perfectă“, a mai precizat medicul.
Pe lângă premiera medicală, spitalul a marcat prin intervenţia realizată un moment istoric, întrucât tratamentul complet al pacientului a fost în valoare de peste 330.000 de euro.
După cum a explicat medicul hematolog care s-a ocupat de caz, pacientul are o formă severă de hemofilie, cu nivel de coagulare sub 1%. Pentru ca intervenţia să fie realizată cu succes, pacientul a primit, timp de 14 zile, o medicaţie de substituţie cu factor VII de coagulare.
„Era o interventie chirurgicală extrem de dificilă. Am riscat, pentru că pacientul avea o anchiloză totală la nivelul şoldului stâng şi ar fi fost oarecum neplăcut ca la această vârstă să rămână într-un scaun cu rotile“, a explicat dr. Oana Bădulescu, şefa clinicii de hematologie.
Potrivit medicului, pentru a se obţine o hemostază perfectă în cazul pacientului, a fost respectat un protocol foarte dificil, potrivit căruia timp de două săptămâni pacientul a primit o medicaţie specifică.
„Pacientul a primit o medicaţie extrem de scumpă, medicaţie de substituţie cu factorul VII de coagulare administrat la intervale foarte scurte de timp. Nu a fost uşor, dar respectând acest protocol am reuşit să facă o hemostaza perfectă. Tratamentul a fost obţinut după ce am făcut un referat la CJAS, care l-a trimis la CNAS“, a mai punctat dr. Oana Bădulescu.
La finalul săptămânii trecute, după mai bine de două săptămâni de la intervenţie, pacientul s-a declarat mulţumit de eforturile medicilor.
„La şapte ani am fost diagnosticat cu hemofilie. În ultimul timp mă mişcam foarte greu, mă durea şoldul. Acum, după operaţie, mă simt mult mai bine şi chiar am reuşit să merg“, a spus pacientul.
În evidenţa clinicii de hematologie de la „Sf. Spiridon“ se află aproape 60 de bolnavi hemofilici din toată Moldova.