Firma franceză Carmat a obţinut punctajul Comisiei Europene pentru inima sa artificială, ceea ce înseamnă că acum Carmat poate să îşi vândă produsul în Uniunea Europeană ca o punte pentru transplanturile de inimă pentru pacienţii care suferă de insuficienţă cardiacă în stadiu final.
Compania Carmat a avut nevoie de zece ani pentru a obţine marcajul Comisiei Europene, "un interval record, având în vedere complexitatea unui astfel de dispozitiv", a declarat directorul general Stephane Piat.
„Acum vom fi nevoiţi să lucrăm cu doctori şi centre medicale pentru a le oferi terapia noastră şi va trebui să căutăm pacienţi. Faza de producţie va fi una delicată", a mai spus Piat, potrivit Agerpres.
Acesta a adăugat că firma intenţionează să crească ritmul de producţie pentru noul dispozitiv începând din ianuarie, în condiţiile în care firma intenţionează să înceapă să vândă dispozitivul în al doilea trimestru al anului următor.
Potrivit analiştilor de la Portzamparc, inima artificială dezvoltată de Carmat are potenţialul de a deveni un produs de succes şi ar putea genera vânzări anuale în valoare de 700 milioane de euro în Europa până în 2030.
Chirurgul cardiac francez Alain Carpentier i-a propus omului de afaceri Jean-Luc Lagardere să dezvolte o inimă artificială în anul 1993. Lagardere i-a oferit o serie de facilităţi lui Carpentier: câteva laboratoare şi ingineri de la compania sa producătoare de rachete Matra.
Cum funcționează inima artificială
Inventatorul inimii artificale, chirurgul francez Alain Carpentier, o descrie ca fiind un mecanism creat din titaniu, tesut de animale si tehnologie balistica, invelit intr-un tesut special tratat, pentru a elimina pericolul respingerii de catre sistemul imunitar. Datorita senzorului electronic de ultima generatie utilizat in tehnologia balistica, inima artificiala poate sa raspunda instantaneu schimbarilor de tensiune arteriala si sa adapteze corespunzator bataile inimii.
Acţiunile Carmat SA au avut joi cea mai mare creştere din ultimii şapte ani, după ce compania franceză a primit aprobarea de a vinde prima inimă complet artificială în Europa, conform Bloomberg.
Miercuri firma franceză a obţinut marcajul CE pentru inima sa artificială, ceea ce înseamnă că acum Carmat poate să îşi vândă produsul în Uniunea Europeană ca o punte pentru transplanturile de inimă.