O echipă de oameni de știință a creat în premieră o versiune portabilă a unui ceas atomic și au folosit-o pentru a măsura gravitația în afara unui cadru de laborator.
„Tehnologia din ceasurile atomice este uluitoare. Aceste dispozitive urmăresc oscilația atomilor pentru a menține timpul cât mai exact posibil, utilizând mici modificări ale fluxului de timp. Ele pot măsura până la a zecea zecimală”, au explicat specialiștii.
Cercetătorii au măsurat, în premiră, gravitația cu un ceas atomic
Ceasurile atomice sunt echipamente științifice foarte complexe și delicate, care sunt utilizate, de regulă, doar în laborator. Însă, un ceas atomic portabil le oferă oamenilor de știință posibilitatea de a face măsurători care îi pot ajuta să înțeleagă schimbările planetare, cum ar fi creșterea nivelului mării și topirea foilor de gheață.
Noul ceas atomic portabil este invenția cercetătorilor de la Physikalisch-Technische Bundesanstal din Germania. Însă, nu este la fel de precis ca cel mai performant ceas atomic, care pierde o secundă la fiecare 15 miliarde de ani - timp mai mare decât vârsta Universului. Totuşi, este suficient de precis pentru a măsura schimbările de gravitaţie, aşa cum a descoperit echipa de savanţi.
După ce au dezvoltat un ceas care ar putea fi transportat cu ușurință, oamenii de știință germani, au mers la laboratorul francez Modane Underground, o instituție situată într-un tunel la 1,700 m sub un vârf de munte.
Apoi au comparat măsurătorile efectuate acolo cu cele de la un al doilea ceas din Torino, la aproximativ 1000 de metri deasupra primului. Testul a determinat „diferența de potențial de gravitație” dintre cele două și a fost în concordanță cu măsurătorile efectuate folosind alte tehnici. Asta înseamnă că ceasul portabil ar trebui să fie o metodă viabilă pentru măsurarea schimbărilor de înălțime ale suprafeței Pământului.