Bărbatul, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare în 2020 pentru spălare de bani, a depus o cale extraordinară de atac la Curtea de Apel Cluj.
Faptele s-au petrecut în 2011, iar în 2019 ar fi intervenit prescripția acestora. Avocatul său a invocat decizia Curții Constituționale de la sfârșitul lunii mai potrivit căreia articolul care permitea procurorilor să devanseze termenul de prescripție dacă aduceau probe noi este neconstituțional.
Magistrații au admis cererea ca bărbatul să fie pus în libertate imediat. Ei au subliniat că judecătorii de la CCR au dat o decizie similară cu cea de acum în 2018, însă legislativul nu a transpus-o în legislație în toți acești ani.
Deciziile Curții Constituționale se referă la împlinirea termenelor de prescripție în marile dosare de corupție, care trenează de ani de zile, fără ca judecătorii să ia o decizie.
Prin cele două decizii, articolul 431 din Codpul de Procedură Penală, care se referă la termenele de precripție generală și specială, a fost anulat.
În consecință, precripția faptelor penale trebuie calculată în baza prescripției generale, și nu în baza celei speciale, care este mult mai mare.