De asemenea, activităţile derulate împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu au condus la o creştere cu 13,5 % a încasărilor fiscale la bugetul de stat, faţă de perioada similară a anului trecut.
Prevenirea şi combaterea fraudelor financiare şi protejarea intereselelor economice ale statului şi ale cetăţenilor reprezintă priorităţi de acţiune pentru Poliţia Română şi au ca scop asigurarea unui climat de legalitate a mediului de afaceri şi protecţia bugetului general consolidat.
Activităţile întreprinse de Poliţia Română, în special cele realizate în cooperare cu structurile Ministerului Finanţelor Publice, cu atribuţii în domeniu, au determinat creşterea numărului operaţiunilor fiscalizate. Astfel, au influenţat schimbarea comportamentului fiscal al contribuabililor, persoane juridice sau fizice, ceea ce a determinat creşterea încasărilor fiscale la bugetul de stat cu 13,5 % faţă de perioada similară a anului trecut.
Ilegalităţile economico- financiare se regăsesc sub forma fraudelor intracomunitare şi a fraudelor care se comit cu ocazia achiziţiei, importului, producţiei, transportului şi comercializării produselor accizate (carburanţi şi uleiuri minerale, tutun, alcool, etc), precum şi corupţia, contrafacerea de mărfuri, infracţiunile din domeniul achiziţiilor publice şi cele care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene.
Evaziunea fiscală reprezintă sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurărilor sociale de stat şi bugetelor fondurilor speciale de către contribuabili, persoanele fizice şi persoanele juridice române sau străine.
Această infracţiune se întâlneşte sub diferite forme, precum ţinerea unor registre contabile nereale, distrugerea voită a unor documente care pot ajuta la aflarea adevarului privind operaţiunile derulate, întocmirea de acte de plată fictive ori întocmirea de declaraţii de impunere false.
Contrabanda reprezintă introducerea în sau scoaterea din ţară prin locurile stabilite pentru controlul vamal, prin sustragere de la controlul vamal, a bunurilor sau a marfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal.
Contrafacerea de mărfuri constituie încălcarea drepturilor exclusive de proprietate intelectuală şi drepturilor de proprietate industrială dobândite prin activităţi precum fabricarea de mărfuri pirat ori efectuarea de tranzacţii cu bunuri contrafăcute.
Frauda care aduce atingere intereselor financiare ale Comunităţii Europene reprezintă infracţiunea săvârşită în legătură cu obţinerea ori utilizarea fondurilor europene şi/sau a fondurilor publice naţionale aferente acestora.
Ilegalităţile comise în materie de achiziţii publice se referă la procedurile de atribuire a contractelor finanţate din banii publici şi la executarea acestor contracte.
Spălarea banilor este activitatea prin care se ascunde provenienţa reală a veniturilor obţinute din activităţi ilicite, iar infracţiunile economice constituie, în numeroase cazuri, sursă de astfel de profit.
În primele 6 luni ale acestui an, în cauzele penale în care s-au efectuat cercetări, din valoarea prejudiciilor create s-au recuperat, în numerar sau din conturi bancare, 163.668.000 de lei şi s-au aplicat măsuri asiguratorii de 154.669.000 de lei.
Activităţile desfăşurate de poliţişti s-au concretizat în 21 de rechizitorii şi 29 de declinări către alte structuri competente (DNA/DIICOT).
De asemenea, faţă de 96 de persoane dintre cele cercetate s-au luat măsuri preventive, restrictive de libertate.
Demersurile efectuate de poliţişti în vederea combaterii criminalităţii economico-financiare au fost susţinute de celelalte instituţii cu atribuţii în domeniu.
Poliţia Română continuă activităţile de prevenire a fraudelor fiscale care afectează bugetul general consolidat pentru a menţine un climat de legalitate în sfera afacerilor, în vederea consolidării unui mediu comercial stabil şi predictibil, capabil să asigure buna funcţionare a economiei româneşti.
Exemple :
La data de 29 ianuarie a.c., poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au efectuat două percheziţii la o societate comercială de prestării de servicii de pază care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 1.000.000 de euro, prin evaziune fiscală.
Acţiunea vizează documentarea activităţii infracţionale a unor persoane bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul prestării de servicii de pază.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011 – 2014, persoanele implicate ar fi înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive, prin care ar fi prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu peste 1.000.000 de euro.
Acţiunea s –a derulat în cadrul unui dosar penal instrumentat de poliţişti, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.
La data de 1 februarie a.c., Poliţia Română a efectuat 146 de percheziţii la persoane bănuite că ar fi cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 30.000.000 de euro prin evaziune fiscală şi spălare de bani.
Percheziţiile s-au desfăşurat pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Arad, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, şi Vrancea.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011-2014, reprezentanţii a peste 200 de societăţi comerciale ar fi creat circuite fictive pentru eludarea taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.
De asemenea, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro către persoanele în cauză, iar banii astfel obţinuţi ar fi fost reintroduşi în circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare în baza unor documente fictive.
Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi este de aproximativ 30.000.000 de euro.
În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente financiar-contabile, facturi fiscale, suporturi financiare şi de stocare a datelor informatice, carduri bancare, dispozitive token şi digipass, folosite la tranzacţii bancare, 300.000 de lei, un pistol cu gaze a cărei autorizaţie era expirată şi alte 4 arme de vânătoare deţinute fără autorizaţie.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.
La data de 19 februarie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au efectuat 11 percheziţii domiciliare, pentru destructurarea unei reţele infracţionale internaţionale specializate în săvârşirea de infracţiuni de înşelăciune şi spălare de bani în domeniul auditării societăţilor comerciale internaţionale.
Activităţile s-au desfăşurat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
În urma percheziţiilor efectuate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Bacău, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 7 autoturisme de lux.
De asemenea, au fost aplicate măsuri asiguratorii pe conturile persoanelor şi societăţilor comerciale implicate, deschise la 7 bănci comerciale din România.
Activităţile s-au desfăşurat în cooperare cu autorităţile franceze şi cu poliţia din Austria.
În circuitul infracţional ar fi fost implicate 2 societăţi comerciale româneşti care ar fi utilizat conturi deschise la mai multe bănci comerciale pentru disimularea provenienţei ilicite a fondurilor obţinute prin inducerea în eroare a conducerii unor firme din Franţa.
Grupul infracţional era coordonat de un cetăţean grec, căutat de autorităţile franceze şi austriece.
Activităţile infracţionale s-au derulat în perioada iulie-august 2014, existând indicii de săvârşire a faptelor pe raza mai multor state, cum ar fi Franţa, Germania, Austria, China şi Cipru.
De asemenea, din cercetări a rezultat că prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost transferate importante sume de bani (aproximativ 670.000 euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte comerciale fictive.
În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.
La data de 17 martie a.c., Poliţia Română a efectuat 93 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Buzău, Bacău, Sibiu, Timiş şi Ilfov, pentru destructurarea a patru grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani, în legătură cu activităţi de tip ,,video chat”.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat bani, lei şi valută, echivalentul a aproximativ 200.000 de euro, 120 de unităţi de calcul, 32 de medii de stocare şi 131 de carduri bancare.
De asemenea, a fost instituit sechestru asigurator pe banii aflaţi în conturile bancare ale persoanelor bănuite, în valoare de peste 16.000.000 de dolari americani, precum şi asupra a 5 locuinţe şi 6 autoturisme.
Din cercetări a reieşit că, prin conturile deschise la 2 societăţi bancare, persoanele bănuite ar fi efectuat operaţiuni financiare de peste 300.000.000 de dolari americani.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.
La data de 20 aprilie a.c., Poliţia Română au efectuat 15 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Ialomiţa, pentru destructurarea unei reţele infracţionale specializate în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală.
Activităţile au fost efectuate într-o cauză penală ce vizează activitatea infracţională a lucrătorilor unui birou de executor judecătoresc şi a reprezentanţilor a 10 de societăţi comerciale, care sunt bănuiţi de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, săvârşită prin sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, prin evidenţierea unor operaţiuni comerciale fictive.
Prin comiterea de infracţiuni, în perioada 2011-2014, bugetul consolidat al statului ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 3 milioane de euro.
În urma percheziţiilor, au fost sechestrate imobile şi conturi bancare ale celor în cauză şi ale societăţilor comerciale controlate de aceştia şi au fost ridicaţi 1.000.000 de lei.
Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.