Marea greşeală este reprezentată de faptul că părinții nu rezolvă problemele apărute la dentiția de lapte, în așteptarea apariției danturii definitive, iar mulţi dintre consideră că igiena dentară nu este o prioritate decât după ce copilului i-au erupt toți dinții de lapte, ceea ce nu este așa, a explicat, pentru Realitatea.net, Dr Claudiu Lupaşcu - medic coordonator al clinicii LLL Dental .
"Igienizarea cavității orale trebuie începută concomitent cu erupția primilor dinți de lapte și adaptată pe parcursul dezvoltării copilului, folosindu-se produse specifice vârstei. Chiar dacă bebelușul are doar 2-3 dințișori și indiferent dacă este alăptat sau hrănit cu biberonul, este foarte important că primii dințișori să fie îngrijiți", a afirmat medicul stomatolog.
Cum se curăţă dinţii bebeluşului?
Dinţii se pot curată prin ștergerea cu o compresă înmuiată în ceai de musețel sau prin periaj cu periuțe din silicon, speciale pentru bebeluși. În această situație, trebuie folosită o pastă de dinți fără fluor.
"Ceea ce este important de subliniat este că cei mici trebuie încurajați de la vârste foarte fragede să accepte periuța și pasta de dinți, mai ales că sunt disponibile într-o gamă variată de culori și desene atractive pentru ei. Periajul dentar trebuie făcut de către părinți, dimineață și seară", a mai spus Claudiu Lupaşcu.
Conform acestuia, din păcate, caria dentară s-a transformat într-un flagel al vieții moderne, fiind principalul factor responsabil de durerea dinților la orice vârstă.
Ce este carie de biberon?
De exemplu, o formă serioasă de carii la copii se regăsește în rândul sugarilor, fiind numită și carie de biberon. Aceasta apare din cauza expunerii prelungite a danturii copilașului la lichide cu un conținut ridicat de zahăr. Printre acestea se numără laptele, laptele praf, sucul de fructe și alte băuturi îndulcite, cum ar fi ceaiul.
Medicul dentist mai spune că şi în rândul copiilor mai mari caria este, din păcate, problemă cel mai des întâlnită.
"Părinții trebuie să fie conștienți că este foarte important să menținem sănătatea dinților de lapte, întrucât cariile neglijate ale dinților de lapte pot influența negativ dezvoltarea dinților definitivi, rezultând anomalii de formă, volum și structură. Pierderea precoce a dinților de lapte va duce, din cauza lipsei de spațiu, la anomalii ale erupției dinților definitivi (malpoziții sau înghesuiri dentare). Și, nu în ultimul rând, cariile dinților de lapte dau dureri și crează disconfort copilului, ceea ce face imperioasă tratarea lor", a explicat medicul coordonator al clinicii LLL Dental.
Conform acestuia, dinții de lapte se pot caria la fel de ușor că cei definitivi, doar că evoluția cariei la copil este mai rapidă decât la adulți.
"Trebuie să mai știe că, la fel că și în cazul adulților, prevenția este mai bună decât tratarea, așa încât recomandăm părinților să acorde atenție sporită igienei orale a copiilor, precum și să elimine factorii de risc care pot produce carii pe dinții de lapte și, mai apoi, pe cei definitivi. Pe cât se poate, ar trebui să se elimine dulciurile dintre mese sau înainte de culcare. Dacă părintele observă o noua carie sau afecțiune bucală, atunci trebuie să apeleze la medicul pedodont (dentistul copiilor) pentru a se începe tratamentul cât mai repede", a detaliat medicul stomatolog.
Prima vizită la dentist
Specialistul recomandă că prima vizită a copiilor la dentist să fie cât mai precoce, pentru că cel mic să se obișnuiască cu cabinetul stomatologic.
deal ar fi că prima vizită la medicul dentist să se facă după apariția primilor dinți de lapte, dar înaintea apariției oricărei afecțiuni dentare.
"Dacă copilul este relaxat și nu-l doare nimic, va înțelege că medicul dentist nu-i face rău și, treptat, va ajunge să accepte tratamentele și controalele periodice", a încheiat Dr Claudiu Lupaşcu.