Președintele Klaus Iohannis, prezent sâmbătă la Sibiu la Întâlnirea sașilor transilvăneni, a afirmat că există șansa de a oferi noilor generații "argumente și fapte pentru ca România Centenarului să fie redescoperită drept loc al oportunității și prosperității", scrie Agerpres.
"Acum 100 de ani, alături de majoritatea românească, sașii din Transilvania au văzut în România Marii Uniri spațiul libertății promise înaintașilor lor. La un secol de la acel moment, în noul cadru european din care facem parte, în calitate de președinte al țării susțin că avem șansa să oferim noilor generații argumente și fapte pentru ca România Centenarului să fie redescoperită drept loc al oportunității și prosperității. Vă invit să vă alăturați acestui proiect al libertății și toleranței, unde dumneavoastră, sașii din Transilvania, indiferent de unde ați venit astăzi la Sibiu, sunteți acasă!", a spus președintele, în discursul rostit la cea mai mare întâlnire a sașilor din România de după 1990.
Aplaudat îndelung, după fiecare propoziție rostită în fața a peste 20.000 de sași din Europa și SUA, Klaus Iohannis i-a îndemnat pe cei prezenți să îl caute pe Dumnezeu și să nu renunțe la libertate.
"Mesajul fundamental al istoriei sașilor transilvăneni, pe care îl rostesc piatra cetăților, cărțile, tradițiile muncii și portului, este acela de a-l căuta neobosit pe Dumnezeu, de a nu renunța niciodată la lupta pentru libertate. Să avem toată viața respect față de celălalt, să prețuim solidaritatea și toleranța", a spus Iohannis.
"Ultimii 50 de ani ai secolului XX au săracit România de bogățiile si elitele sale. Pentru sașii din Transilvania s-au adaugat deportarea și marginalizarea de dupa al doilea Razboi Mondial, ca si confiscarea pământului pe care l-au lucrat și apărat timp de secole. Consecința acestui proces, de care se face vinovat sistemul comunist este fracturarea comunității noastre", a spus președintele.
Șeful statului, fost primar al Sibiului, le-a spus tinerilor prezenți în Piața Mare că "sunt rodul unei comunități care a dat lumii întregi multe exemple".
"Sunt impresionat de faptul că Piața Mare din Sibiu este neîncăpătoare: este cel mai bun semn că organizatorii și-au făcut bine treaba și țin să îi felicit! Dar, mai ales, sunt bucuros să văd alături de seniori mulți copii și tineri. (...) Sunteți rodul unei comunități care, timp de secole, a dat locului în care s-a stabilit — cât și lumii întregi — multe exemple de viziune umanistă, de inventivitate și de stăruință. Aceste calități au fost ilustrate de personalități intrate deja în istoria universală, precum Johannes Honterus, Konrad Haas, Samuel von Brukenthal, Stefan Ludwig Roth ori Hermann Oberth. Viața și opera lor, ca și a multor altora, constituie stâlpii pe care s-a ridicat civilizația săsească din Transilvania, dar pe care s-a sprijinit și evoluția României", a subliniat Klaus Iohannis.
Ceremonia din Piața Mare a început cu intonarea Imnului național al României și a cântecului Transilvaniei. Șeful statului s-a adresat audienței atât în limba română, cât și în limba germană.
Peste 12.000 de saşi din România şi tot atâţia veniţi din Austria, Germania, dar şi din SUA participă la Sibiu, până duminică, la această întâlnire istorică.