"Trebuie să fac o garanție dublă: garantez pacienții, care sunt asigurați, ca își primesc serviciile de care au nevoie și atunci când au nevoie și furnizorii, care oferă aceste servicii, că li se vor deconta serviciile cu certitudine. Este adevărat că ne uităm foarte bine pe serviciile constatate fără card, asta nu înseamnă că nu le decontăm, asta înseamnă că le monitorizăm și vrem să știm ce se întâmplă (...) Pentru că noi știm și ce pacienți au primit sau nu cardul, iar 96 la sută din pacienți au primit cardul. Regula trebuie să fie cardul. Am găsit această soluție, temporar, pentru cei care nu au intrat în posesia cardulului, de a le oferi serviciile medicale, fără să le prejudicieze nevoile de servicii, să le acordăm într-un timp relativ foarte scurt. Vom face ca toți să intre în posesia cardului și nu va mai fi nicio problemă. Dacă eu mă duc la un furnizor de serviciii medicale și zic 'nu am primit cardul', îi dau datele mele furniziorului, intră în sistem și vede că sunt asigurat, vede și dacă mi s-a emis sau nu cardul, dacă s-a emis și nu a ajuns la mine. Poate să existe și varianta ca un card să aibă un defect tehnic și să nu fie văzut de sistem, dar pacientul este asigurat și trebuie să primească servicii medicale și furnizorul își va primi contravaloarea serviciilor efectuate", a declarat Vasile Ciurchea.
Întrebat ce se va face în situația în care unui furnizor i se va spune că nu i se decontează serviciul medical oferit, președintele CNAS a spus:
"Nu va exista un asemenea caz. În momentul în care se face raportarea, la Casă, noi o să vedem și le vedem zilnic serviciile oferite cu sau fără card și dacă vedem că acel pacient e asigurat, cu certitudine îi vom deconta serviciile. Atenție, am folosit sintagma 'este asigurat'. Indiferent cine este pe scaunul de președinte, atât timp cât serviciile au fost acordate în condiții de legalitate, pentru persoanele asigurate, nimeni nu își va permite să nu le deconteze", a mai spus Vasile Ciurchea.
În viziunea președintelui CNAS, "sistemul funcționeză mai încet, dar funcționează foarte bine".
"Au fost activate 248.777 de cazuri, dacă sistemul nu ar fi fost funcțional, sigur nu puteam iniția sau oferi servicii cu cardul iar la Casa București, astăzi, a fost un total de servicii de 28.566 cu card, iar 16.349 fără card. La medicii de familie, în București, 9.566 de servicii fără card, iar, la nivel național, au fost fără card 183.489 de servicii și 226.339 cu card", a mai spus președintele CNAS.
Întrebat dacă li s-a comunicat medicilor că este suficient să introducă cardul, în aparat, ca amprenta să rămână acolo, Vasile Ciurchea a precizat:
"Da. Atât timp cât a introdus cardul în cititor, amprenta de timp și de loc rămâne și chiar dacă sistemul nu funcționează, în acel timp, medicul trebuie să își continue consultația și apoi poate să urce serviciile efectuate mai târziu, în sistem. Nu mai trebuie să aștepte nu știu cât, să se enerveze și să nu își facă consultația", a răspuns Vasile Ciurchea.
Pe de altă parte, întrebat de ce nu s-a gândit să facă distribuirea acestor carduri prin medicii de familie, președintele CNAS a spus:
"Am insistat ca acele carduri, care s-au întors, să le dăm prin medicii de familie. O parte a fost de acord, cardurile sunt la ei, dar cei mai mulți nu au dorit, inclusiv reprezentanții lor, la nivel național, au dat comunicate peste comunicate, în care au spus că nu doresc acest lucru. Nu am înțeles de ce nu, pentru că, în fond, sunt pacienții de pe lista lor de care zic că au grijă (...) Am zis-o de fiecare dată: există baza legală dacă îi oferi serviciul și pacietul e asigurat, nu există riscul să nu îți primești banii", a mai afirmat Vasile Ciurchea.