"Domnule președinte, ați vorbit dumneavoastră despre calitatea actului de justiție, vreau să vă spunem că sistemul judiciar, prin componența lui, este un sistem. Corpul de magistrați simte de câțiva ani inechitățile sistemului prin legile pe care dumneavoastră le generați. Inechități salariale pe care nu am de ce să le ocolesc, până la inechități legate de promovare, de numire în sistem. Ați vorbit, și aș putea să vă spun cumva, e o temă pe care AMR a adus-o în discuție din 2008 — 2009. Desigur, este vorba despre modalitățile de numire a procurorilor DIICOT și DNA. Noi toți, magistrații, dăm concursuri, dăm examene foarte serioase pentru fiecare moment din viața noastră când dorim să ocupăm o funcție. În această situație, pentru procurorii DNA, DIICOT există o dispensă, pe condiții de vechime, și ne trezim poate că sunt persoane care au câțiva ani și numai câteva rechizitorii instrumentate și au ajuns procurori DNA. De la Parchetul de pe lângă Judecătorie, atenție, direct la Parchetul de pe lângă Înalta Curte", a afirmat Baltag, la întâlnirea asociațiilor magistraților cu conducerea Senatului.
În acest sens, Gabriela Baltag a explicat că magistrații evoluează profesional prin examene, în timp ce procurorii DNA, DIICOT "promovează numai pe bază de interviu", iar "salarizarea este cu încă jumătate din salariul judecătorului", deși "80% din activitatea unui procuror este confirmată de judecător".
"Noi, fiecare moment din viața noastră profesională, ca evoluție, o luăm treptat, suntem obligați, din treaptă în treaptă dăm examene, vă repet, foarte serioase. Pe când aici, modalitatea de promovare este numai pe bază de interviu. Se spune că e foarte serios. Nu știm. Nu putem să contrazicem acest lucru, dar ar fi și mai serios dacă s-ar supune acelorași reguli cu noi. Iată, un motiv de discriminare. Ca să nu mai existe îndoială și noi suntem de acord, am tot spus, am făcut o groază de memorii, am încercat să atenționăm, nimeni nu dorește să schimbe absolut nimic. Ca să nu mai spunem, colegii noștri din materie penală, în condițiile actuale, avem aici în sală colegi care judecă în materie penală, pe regulile noi, 80% din activitatea unui procuror este confirmată de judecător. Salarizarea este cu încă jumătate din salariul judecătorului. Are mai mult procurorul. Deci urmărirea penală este superioară judecății. E un lucru pe care trebuie să-l sistăm. Trebuie să fim sinceri și să spunem: asta este realitatea", a mai spus Baltag.
Deși AMR a înaintat memorii către diverse instituții, Gabriela Baltag a subliniat că "mor acolo".
"Astea sunt câteva inechități mărunte, ar trebui să stăm o zi întreagă să discutăm numai câte probleme avem noi. Trebuie schimbate toate dispozițiile din legile noastre. Am încercat și am formulat, am înaintat CSM-ului, am înaintat Ministerului Justiției, mor acolo toate. Acum, mai nou, înaintăm și către dumneavoastră, către Senat, către Camera Deputaților, în speranța că cineva se uită spre noi", a mai afirmat președintele AMR.