Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunțat marţi că Adunarea Politică a Partidului Popular European a adoptat o rezoluţie, susţinută de PNL şi de UDMR, prin care se cere aderarea cât mai rapidă a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.
„Adunarea Politică a Partidului Popular European tocmai a adoptat o rezoluție, susținută de Partidul Național Liberal și de UDMR, prin care cere aderarea cât mai rapidă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen.
Noi, Adunarea Politică a PPE, cea mai mare familie politică din Europa, solicităm Guvernului Austriei să își reconsidere poziția și să accepte integrarea României și Bulgariei la Spațiul de liberă circulație.
Îndemnăm, în același timp, toate partidele care fac parte din familia politică a PPE să își intensifice eforturile în vedere obținerii aderării cât mai rapide a României și Bulgariei la spațiul Schengen.
Spațiul Schengen va fi mai sigur odată cu aderarea României și Bulgariei. Aceasta este decizia corectă și are susținerea totală a Adunării Politice a PPE”, a precizat eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE și al grupului Popularilor Europeni din Parlamentul European.
Rezoluția adoptată de Adunarea PPE vine după ce cancelarul austriac Karl Nehammer a reiterat poziția oficială a Guvernului de la Viena. Nehammer a anunțat pe 24 octombrie că extinderea Schengen este „de neconceput” în prezent în viziunea Austriei.
Austria spulberă orice speranță a românilor de a intra în Schengen în 2023 - De ce EXCLUDE Karl Nehammer aderarea României și Bulgariei
„Spațiul Schengen trebuie reparat. Până când nu este reparat, nu-l putem extinde. (...) În prezent, este imposibil pentru noi să luăm o decizie privind extinderea Schengen”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, într-o conferință de presă comună cu premierul bulgar Nikolai Denkov, la Viena, citat de televiziunea națională bulgară - BNT.
Lărgirea Schengen cu țara noastră și Bulgaria a fost respinsă în urmă cu un an, la Consiliul JAI din 8-9 decembrie 2022, prin votul negativ al Austriei, în cazul României, și al Olandei, ultima votând la pachet, fiind împotriva aderării Bulgariei. Parlamentul European a adoptat și o rezoluție În acelaşi timp, Croaţia a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.
Parlamentul European a cerut includerea României și Bulgariei în spațiul Schengen până la sfârșitul acestui an - 2023. Iar în Rezoluția adoptată de europarlamentari, aceștia invocă și compensații financiare acordate celor două țări pentru amânarea intrării în Spațiul Schengen. Documentul arată și că România și Bulgaria au suferit pierderi uriașe în cei peste 11 ani care au trecut de când erau respectate toate criteriile de aderare. Eurodeputații au cerut o estimare a costurilor de oportunitate şi a daunelor de mediu pe care România şi Bulgaria le-au suferit în ultimii 12 ani, cu începere din iunie 2011, din cauza „refuzului nejustificat” de admitere în spaţiul Schengen, şi încurajează Bruxelles să analizeze posibilităţi de compensare financiară.
Iar la Consiliul Schengen (JAI) din 8-9 iunie 2023, miniștrii de interne au decis că „va fi acordată o atenție sporită ridicării controalelor la frontierele cu Bulgaria și România în următorul ciclu 2023-2024”.
În același timp, premierul Marcel Ciolacu a anunțat în septembrie că România va ataca decizia Vienei la Curtea de Justiție a UE în cazul în care Austria va vota din nou împotriva aderării României în Schengen.