În perioada Primului Război Mondial (1914-1918) Samoilă Mârza a activat, în cadrul armatei austro-ungare, ca fotograf şi topograf, iniţial în Galiţia, iar din 1916 pe frontul italian.
Cu patru zile înainte de desfăşurarea Marii Adunări Naţionale, se întoarce în satul natal. De acolo, a plecat în dimineaţa zilei de 1 Decembrie spre Alba-Iulia, cărând aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă pe bicicletă.
A realizat singurele clişee fotografice care surprind Marea Unire. Sunt 5 la număr: 3 cu grupurile ce poartă pancarte cu numele localităţilor de provenienţă (acestea au fost prezentate şi la Conferinţa de Pace de la Paris ca dovezi pentru caracterul democratic al Marii Uniri) şi două cu tribunele oficiale la care a fost citit actul unirii de către dr. Aurel Vlad şi de episcopul greco-catolic Iuliu Hossu. Deoarece nu avea permis de intrare (credenţional) nu i s-a permis accesul şi în Sala Unirii.
A fost decorat de regele Ferdinand cu Crucea Serviciul Credincios Clasa I şi devine după 1918 furnizorul de evenimente imortalizate pe peliculă al Casei Regale a României, dar şi primul ei corespondent de presă.