NOUL COD PENAL In acest mod, noua legislatie reglementeaza cateva situatii des intalnite in practica si pentru care nu existau niciun fel de prevederi, potrivit unei analize AvocatNet.ro.
Printre altele, NOUL COD PENAL aplicabil de la 1 februarie ii pedepseste cu inchisoare sau amenda pe cei care folosesc un bun incredintat in alte scopuri decat cel pentru care l-au primit.
Un bun poate fi folosit doar in scopul pentru care a fost incredintat
Profesorul universitar doctor Mihai Adrian Hotca, avocat in Baroul Bucuresti, a spus ca, potrivit NOULUI COD PENAL (NCP), in cazul abuzului de incredere, a fost introdusa o noua modalitate de comitere a faptei, care se refera la folosirea fara drept a unui bun incredintat cu un anumit scop, de catre cel care l-a primit.
Mai exact, conform art 238 din NOUL COD PENAL, insusirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de catre cel caruia i-a fost incredintat in baza unui titlu si cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
"In noul continut vor putea fi incadrate ambele tipuri de situatii, atat faptele celor ce se afla in situatia in care nu aveau dreptul de a folosi bunul, cat si ale celor care se gasesc in situatia in care au dreptul de a folosi bunul primit, dar il utilizeaza in alt scop decat cel in care le-a fost incredintat", a detaliat Hotca.
De exemplu, societatile comerciale pot folosi noua prevedere penala in cazul in care ii dau unui angajat sa utilizeze masina in interes de serviciu, insaacesta o foloseste si in scop personal.
Persoanele vulnerabile sunt protejate in fata creditorilor
Legiuitorul a introdus noi prevederi si in cazul in care creditorul este cel care comite o fapta penala. Mihai Hotca a explicat ca exploatarea patrimoniala a unei persoane vulnerabile este o infractiune fara corespondent in vechiul Codul penal.
Astfel, conform art. 247 din NOUL COD PENAL, creditorul care, atunci cand imprumuta bani sau bunuri, profita de starea de vadita vulnerabilitate a debitorului, este pedepsit cu inchisoarea de la 1 la 5 ani.
Starea de vadita vulnerabilitate poate fi cauzata, conform noilor reglementari penale, de varsta, starea de sanatate, de o infirmitate ori de relatia de dependenta in care debitorul se afla fata de creditor.
In plus, creditorul este pedepsit doar daca o face pe acea persoana vulnerabila sa constituie sau sa transmita, pentru creditor sau pentru altcineva, un drept real ori de creanta de valoare vadit disproportionata fata de prestatie.
Mai mult, punerea unei persoane in stare de vadita vulnerabilitate se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani, daca stare este provocata printr-o intoxicatie cu alcool sau cu substante psihoactive in scopul de a determina o persoana sa consimta la constituirea sau transmiterea unui drept real ori de creanta sau sa renunte la un drept, daca s-a produs o paguba.
VEZI lista infracţiunilor economice din Noul Cod Penal aici.