Legătura specială dintre oameni și animale a intrigat întotdeauna imaginația și curiozitatea noastră. De-a lungul timpului, s-a observat că unele specii de animale, în special câinii, manifestă o sensibilitate aparte față de emoțiile și starea de spirit a oamenilor. Întrebarea care persistă este dacă aceste animale pot detecta și interpreta frica oamenilor, chiar și atunci când aceasta este ascunsă sau subtil exprimată.
Prin urmare, pot animalele cu adevărat să detecteze frica? Pentru a investiga această întrebare, cercetătorii au eliminat, în mare parte, prezența umană din ecuație, deoarece se știe că animalele, precum câinii, reacționează la expresiile noastre faciale și la postura corpului. În schimb, cercetările s-au concentrat pe modul în care animalele, inclusiv caii și câinii, reacționează la diferite mirosuri emise de oameni care urmăresc videoclipuri care induc bucurie în comparație cu cele care induc frică.
Un studiu care a analizat comportamentul cailor, care a fost publicat în 2023 în revista Scientific Reports, oamenii participanți au fost solicitați să urmărească clipuri dintr-o comedie într-o zi și un film de groază în ziua următoare.
După vizionarea fiecărui videoclip, cercetătorii au prelevat mostre de transpirație de sub braț de la spectatori folosind tampoane de bumbac și i-au întrebat pe participanți să își raporteze nivelul de bucurie sau frică simțit în timp ce urmăreau fiecare clip. Ulterior, cercetătorii au prezentat cele două mostre de tampoane de la același individ unui cal, pentru a investiga dacă acesta poate distinge între mirosurile produse de oameni în momente de fericire sau de teamă.
„La început nu eram siguri dacă caii puteau face diferența între mirosuri.”, a declarat Plotine Jardat, autorul principal al studiului, doctorandă la Universitatea din Tours, Franța.
Dar caii au reacționat diferit în funcție de tamponul de bumbac care le-a fost prezentat.
„Când caii au mirosit probele de bucurie, și-au folosit doar nările stângi. Acest lucru indică ce parte a creierului folosesc pentru a analiza mirosul. La toate mamiferele, cele două emisfere cerebrale au funcții diferite, iar într-un context emoțional, se pare că mirosul din mostrele de bucurie a fost perceput ca fiind pozitiv de către cai.”, a spus Plotine Jardat.
Pe de altă parte, atunci când cailor li s-au dat probele prelevate în timpul filmului de groază, animalele au reacționat foarte diferit și nu numai că au mirosit proba mai mult timp, dar au „folosit ambele nări” pentru a prinde o adiere, a spus Jardat.
Acest lucru ridică o întrebare importantă: care compuși specifici produși de oameni în transpirația lor determină o schimbare în comportamentul cailor?
Studiile arată că posibilele cauze ale reacțiilor cailor pot fi semnalele chimice, care reprezintă substanțe chimice produse de animale care pot influența comportamentul altor animale. La oameni, transpirația conține mai mulți compuși, precum adrenalina sau androstadienona (o proteină asemănătoare feromonilor), care pot modifica mirosul în timpul stării de frică. Acești compuși ar putea, de asemenea, să transmită "informații cu încărcătură emoțională" de la o specie la alta, conform cercetărilor menționate în studiu.
Într-un viitor studiu, cercetătorii urmăresc să investigheze posibilitatea ca mirosul de frică să declanșeze senzații de teamă la cai și să analizeze impactul emoțional pe care aceasta l-ar putea avea asupra animalelor, evaluându-le într-o serie de teste după expunerea la probele de miros.
„Vrem să vedem dacă frica le va modifica reacțiile la teste.”, a declarat Plotine Jardat.
Pot câinii să miroasă frica oamenilor?
Într-un studiu din 2018, publicat în revista Animal Cognition, cercetătorii au experimentat cu câini din rasa Labrador Retriever, care au fost expuși la mostre de transpirație prelevate de la participanți de sex masculin. Acest lucru s-a întâmplat după ce oamenii au privit un videoclip înfricoșător sau unul fericit. Proba de transpirație a fost plasată într-o cutie cu o deschidere și a fost așezată într-o cameră închisă cu două persoane: un străin și proprietarul câinelui.