Bogdan Popovici a explicat, în emisiunea Jocuri de Putere cu Rareş Bogdan, cât de mare este diferenţa dintre condamnaţii pentru corupţie şi restul condamnaţilor din România, dar şi care este imaginea sumbră a sistemului de penitenciare, văzută din interior.
Popovici: "Am ieşit reabilitat complet. Am avut plăcuta surpriză în închisoare să fiu întrebat: "Ce să facem cu dumneavoastră, avem programe destinate celor care nu ştiu să scrie, nu celor cu două facultăţi?".
Am scris 365 de zile pe an timp de 3 ani şi 8 luni, am ţinut cursuri, de business, de limbi străine, am făcut reviste, am ţinut cursuri de teatru, am ţinut cursuri la comunităţile de traficanţi şi consumatori de droguri, au un regim special.
Avem două categorii de deţinuţi în România: sub 1% din deţinuţi condamnaţi pentru corupţie, alţii pentru diverse fapte, furturi, crime, tâlhării, violuri. Peste 45.000 sunt condamnaţi pentru furturi uşoare, se poate verifica, e vorba de sărăcia din România.
Eu am fost condamnat într-un dosar încadrat la corupţie, pentru că îl implica şi pe fostul prim ministru Adrian Năstase. Ar trebui să se facă o definire completă a celor condamnaţi pentru corupţie, complet diferiţi de cei 99% de restul celor din penitenciare.
Femeile sunt aproape torturate în penitenciare, victime ale discriminării. Soţia mea a fost arestată la Târgşor, s-a ferit să îmi spună multe, dar şi alţi colegi aveau soţii acolo şi am primit destule informaţii.
Au existat 974 de martori ai procuraturii, niciun martor al meu şi al soţiei, adică niciunul acceptat de judecător. S-a scris că nu există probe directe, dar pe baza unui rationament, vom fi toţi condamnaţi, iar soţii Popovici, pentru că au studii superioare, trebuie condamnaţi exemplar.
Soţia a fost condamnată cu formularea "E improbabil să nu ştie despre ceilalţi", la 5 ani de închisoare. Când a reuşit să ajungă cu un dosar la eliberare condiţionată, după 2,5 ani, DNA a făcut recurs, spunând că nu este suficient "reabilitată".
Am fost pedepsit pentru că nu am semnat un denunţ împotriva lui Adrian Năstase, pe care nu îl simpatizez în mod special.
Ca să rezistăm, am încercat să facem să nu ne smintească această perioadă. Am încercat să ne comportăm de parcă am fi angajaţi ai închisorii, acolo ca să facem un serviciu comunităţii. Am învăţat că adevărul e cea mai bună minciună. Atâta prostie, indolenţă şi lipsă de spirit antreprenorial ca în închisorile din România nu am mai văzut niciunde, decât la autostrăzi şi drumuri.
Am suferit de frig de mi-a crăpat creierul, am luat ploşniţe, în Rahova se suferă extrem de mult de frig, toţi sufeream. Pedeapsa nu trebuie să fie distructivă şi penitenciarele nu trebuie să fie fabrică de răufăcători şi de distrugători de oameni.
Doamna preşedintă ar trebui să înţeleagă că nu tebuie să îl confunde pe Năstase cu Bogdan Popovici, cu Becali sau cu cei 95% din deţinuţi, care trebuie să îşi îndeplinească sentinţa punitivă. E o bombă cu ceas, poate că acolo sunt viitorii terorişti ai României. Există trei dumnezei în orice închisoare: directorul de pază şi protecţie, directorul de programe şi directorul general. De cum acţionează aceşti oameni în funcţia lor, de asta depinde viaţa celor dinăuntru şi reabilitarea lor. Am cunoscut şi oameni extraordinari, educatori, în închisori".