„Vom avea un buget maximal, va fi cel mai mare buget din ultimii 10 ani. Cred că e important pe zona universitară să eficientizăm costurile şi să asigurăm creşterile salariale. Aşa cum ştiţi la rectificare am alocat o parte din sentinţele judecătoreşti, tot ce a însemnat creştere salarială am acoperit. Rămâne să vedem anul viitor un buget mult mai consistent şi mai eficient folosit. Nu pot spune cu cât va fi mai mare bugetul pentru că depinde foarte mult şi de proiectele europene pe care ministerul le-a depus. Urmează să se semneze contractele de finanţare. Mai avem şi proiectele mari, biblioteca şcolară virtuală, catalogul electronic cu evidenţa elevilor, internet în toate unităţile şcolare, proiecte care înseamnă încă 100 milioane de euro", a declarat Liviu Pop, în conferinţa de presă de la încheierea Consiliului Naţional al Rectorilor ce a avut loc în Iaşi.
Pop a explicat că în cel mult trei săptămâni ministerul „va avea datele clare din perspectiva bugetului anului 2018 pentru educaţie".
Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor a declarat, în cadrul aceluiaşi eveniment, că universităţile cer o creştere cu 40 la sută a finanţării de bază şi cu 50 de procente mai mult la investiţii, comparativ cu acest an.
„Sunt convins că se va respecta angajamentul privind finanţarea educaţiei. Ca să ajungem la şase la sută din PIB în 2020 se discuta de patru creşteri anuale de 11 la sută. Sunt convins că va fi o creştere anuală mai mare de 11% pe educaţie. Din păcate, în pofida eforturilor Ministerului Cercetării, nu acelaşi lucru se va întâmpla cu bugetul cercetării. În 2015, bugetul alocat acestui domeniu a fost 0,32 la sută din PIB, a scăzut la 0,29 la sută în 2016, va scădea la 0,27 la sută anul acesta. În 2018 şi în anii următori ar trebui să ajungă la unu la sută, dar vedem că pe partea de cercetare, bugetul scade. Există opinia în rândul universităţilor că dacă era împreună cu educaţia, cercetarea s-ar fi înscris în trendul pozitiv de creştere", a afirmat preşedintele CNR, Sorin Cîmpeanu.