Proiectul prin care programul pompierilor s-a modificat, prin schimbarea turelor de lucru, a stârnit o stare generală de nemulțumire în rândul celor luptă cu flăcările, riscându-și viața de fiecare dată. Concret, pompierii se plâng că turele de lucru sunt prea dese, timpul de odihnă prea scurt, iar orele suplimentare nu le sunt remunerate, scrie portalul Jurnaliștii.ro.
Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă se confruntă cu un deficit de personal, rezultat, în parte, al restructurării din ultimii ani, dar şi datorită faptului că foarte multe cadre au ieşit la pensie sau au ieşit de bună voie, pentru că motivația financiară nu mai exista, iar locurile libere nu au mai fost completate.
Trecere temporară de la ture 24/72 la ture de 24/48
Printr-o adresă din februarie, anul acesta, dispusă prin ordinul secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, s-a dispus trecerea temporară a pompierilor de la programul de ture de 24 de ore, cu 72 de ore libere, la cel de ture de 24 de ore, cu 48 de ore libere. Această măsură a fost motivată de faptul că există prea multe situații în care operativii (adică pompierii care intervin în cazul situațiior de urgență) au fost chemați de acasă din cauza lipsei personalului.
Într-un răspuns adresat Jurnalistii.ro, IGSU arată că 43.000 de funcţii au fost stabilite în 2005 pentru serviciile pentru situaţii de urgenţă. Începând cu 2010, însă, numărul posturilor a fost redus considerabil, ajungând, la finalul anului 2014, la 28.000 de persoane. IGSU precizează că reducerile în cauză au produs efecte la nivelul structurilor funcţionale ale unităților, în condițiile în care cerințele de îndeplinire a atribuțiilor au rămas aceleași sau au fost sporite. De asemenea, unitățile au fost nevoite să crească capacitatea operațională pentru asigurarea resurselor umane necesare intervenției.
Potrivit IGSU, în cursul anului 2013 au existat 2.360 de situații de urgență pentru gestionarea cărora a fost necesară creșterea capacității operaționale, iar în cursul anului 2014 au existat 1.947 astfel de situații.
IGSU menționează că schimbarea programului de lucru al pompierilor ”este rezultatul unei analize riguroase a factorilor de decizie, bazată de nevoie instituției în scopul asigurării misiunilor operative”. Potrivit acestei analize, s-a avut în vedere evoluția posturilor alocate pentru structurile pentru situații de urgență, analiza sociologică a urmărilor acestei schimbări și reglementările necesare pentru asigurarea criteriilor de performanţă stabilite de legislaţie.
În februarie, Raef Arafat motiva această decizie prin mai multe aspecte: ”resursa umană – dacă este suficientă sau nu, posibilitatea de completare a resursei umane – de exemplu, posibilitatea de a angaja din afară un număr mare de oameni pregătiți. Și aici aș dori să subliniem că de angajat oameni, poate mâine putem angaja 500-1000 de oameni, dar asta nu înseamnă că sunt și pregătiți pentru intervenție. În plus, personalul pe care îl avem trebuie să fie utilizat eficient în timpul de lucru pe perioada unui an, respectând drepturile ce îi revin”.
Pompierii, dați în judecată pentru insubordonare
Potrivit unor pompieri de la unitatea din Dealul Spirii, Inspectorul şef al unității a dat în judecată trei colegi ai acestoa, pentru faptul că au postat pe Facebook cuvinte jignitoare la adresa lui Raed Arafat. Aceștia precizează că au fost amenințați să nu mai posteze în spaţiul virtual (adică tot ce ţine de internet: Facebook sau orice alte forumuri etc).
Un alt pompier susține că au fost, de asemenea, amenințați să nu mai posteze nimic legat de nemulţumirile privins schimbarea programului de lucru sau despre Raed Arafat: ”Până şi în unitate, dacă ne auzeau vorbind între noi, ziceau să nu mai vorbim, că dacă nu ne convine să plecăm”.
Potrivit unei ordonanțe a Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul București, spusele pompierilor se confirmă.
Ordonanța, ce dispune clasarea cauzei și declinarea competenței către DIICOT pentru o altă infracțiune, pleacă de la denunțul inspectorului-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București-Ilfov, Mihai-Mirel Guță. El reclamă trei plutonieri de insubordonare, ca urmare a publicării pe Facebook a unor mesaje, fotografii, precum și a unei scrisori deschise, prin care se exprimă nemulțumirea acestora în legătură cu noul program de lucru.
Foto: Jurnaliștii.ro
Foto: Jurnaliștii.ro
În urma analizării cauzei, judecătorul a decis clasarea ei, motivând că nu a fost dovedită infracțiunea de subordonare.
Judecătorul a decis, însă, să decline cauza către DIICOT, pentru infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic, după ce mai unul dintre pârâți a declarat că pagina de personală de Facebook a fost accesată fără drept de altă persoană, care a efectuat modificări.