Într-un scurt text postat pe pagina personală de Facebook, poetul Florin Iaru a precizat că nu doreşte să ia apărarea nici a medicilor, nici a altor instituţii ale statului.
Mai mult, autorul a făcut un apel la amicii său doctori pentru a afla dacă "situaţia oficială e falsificată de autorităţi" sau dacă acestora li s-a "impus să adopte o anumită atitudine".
"Aș vrea să fiu înțeles. Nu laud sistemul medical românesc, vai de mămica lui. Nu apăr miniștri sau secretari de stat. Ei sunt responsabili pentru cele mai mici erori ale celor mai mărunți brancardieri", a explicat Iaru.
"Dar aș vrea să se știe că situația grea nu e de azi, de ieri, iar cei care au făcut-o grea sau insuportabilă își freacă mânuțele. În sfârșit, îi rog pe amicii mei medici să-mi spună (în particular, prin mesaje) dacă situația oficială e falsificată de autorități sau dacă li se impune să adopte o anumită atitudine, împotriva convingerilor lor", a adăugat autorul.
Ulterior, într-un comentariu publicat la aceeaşi postare, Florin Iaru a adăugat: "Nu cred că spitalele din București sunt prea bine dotate, dar nici jalea lumii. Însă nimeni, în nici o capitală mai de rangul doi, nu poate trata și îngriji 150 de arși și intoxicați. Din punctul acesta de vedere, e normal ca pacienții stabili să plece unde sunt locuri libere și timp de investigații. Dar nu e vina spitalelor, zic eu".
De asemenea, Răzvan Constantinescu, medic primar medicină internă şi gastroenterologie la Insitutul de Gastroenterologie şi Hepatologie Iaşi, a explicat pe reţeaua de socializare că, în ceea ce-l priveşte, "niciodată n-a încercat un ministrul să-mi împună ceva; m-a dat afară direct".
"Managerul, în schimb, îmi trimite mesaje prin intermediari când vrea să mă roage ceva, ba chiar, ultima oară, m-a și sunat pe telefonul fix și mi-a vorbit în cor, împreună cu directorul medical, rugându-mă să accept internarea cuiva; cum ăla chiar necesita internare, normal că am fost de acord, cum naiba să refuz niște oameni așa de drăguți care mă sună și-mi vorbesc mieros? (...) Iar, în legătură cu tentativa politicului de a subordona (și) sistemul medical, reiau un răspuns pe care l-am dat, tot la tine, unei doamne care se mira de așa un demers, nevăzându-i motivele.
Ia să încerc eu trei motive pentru care ar vrea să îl subordoneze: 1. în sănătate se rulează 4 miliarde de euro anual; 2. profesia de medic este una liberală, deci, prin definiție, greu de subordonat politic sau altcumva și astfel constituie o ”vulnerabilitate” a sistemului în cazul unor controverse majore; de aceea, până acum, se încercase doar culpabilizarea breslei, pentru a fi ținută în frâu, în special prin două strategii: subfinanțarea cronică și intenționată a sistemului sanitar și păstrarea cadrelor medicale la un nivel economic precar pentru a le forța să supraviețuiască prin mijloace care pot constitui viitoare elemente de șantaj; 3. părerea medicilor este extrem de respectată în comunități, de aceea are un potențial electoral imens. Or fi suficiente motivele astea?”, a adăugat medicul.